Kanotslalom
KANOTSLALOM
Kanotslalom är en fartfylld gren som går ut på att felfritt och på tid paddla en forssträcka försedd med portar. Det är en kombination av teknik, fysik och mentala aspekter.
Nybörjarträning för barn och vuxna startar på lugnt vatten, utomhus eller inomhus i bassäng. När grunderna sitter och tryggheten ökar tränar man vidare i fors klass I-II och sen vidare i allt större forsar om man har lust. Det är en häftig känsla att bemästra kanoten i forsen och Kanotslalom är dessutom en ypperlig träningsform.
Tävlingar
En tävlingsbana består vanligtvis av 18 till 25 portar. För de snabbaste seniorherrarna tar det cirka 100 sekunder att ta sig nedför en traditionell tävlingsbana. Portarna hänger 20 cm över vattnet och passeras i nummerordning. Gröna portar ska passeras nedströms och röda uppströms. Det finns tävlingar för både nybörjare och mer rutinerade kanotister.Tävlingar internationellt sker i fors klass III-IV.
I Sverige arrangeras årligen SM, Sverigecup och mindre regionala tävlingar. Under vintern arrangeras slalomtävlingar i simbassäng.
Kanotslalom är en olympisk gren sedan Augsburg 1972 då grenen var med som uppvisning och finns med på OS-programmet sedan Barcelona 1992. Förutom OS, hålls VM och EM varje år. Varje år körs en världscupserie. På OS i Rio 2016 fick Sverige sin första OS-slalomkanotist då Isak Öhrström debuterade.
Damer och herr tävlar på samma bana och ålderklasserna delas in i: upp till 12 år, 14 år, 16 år, juniorer (18 år) samt seniorer, från det år man fyller 19 år. Dessutom finns mastersklasser + 30, + 35, +40 etc.
Man tävlar i tre olika kanottyper
- K1: enmanskajak som paddlas med dubbelpaddel
- C1: enmanskanadensare som paddlas med enkelpaddel
- C2: tvåmanskanadensare
Om man passerar portarna från fel håll eller missar en port får man 50 sekunder i tidstillägg. Om man slår i en port får man 2 sekunder i tillägg. Förutom individuellt tävlas också i lag som består av tre kanoter, som startar efter varandra. Tiden tas från det att första kanoten lämnat starten till den sista kanoten passerat mål.
Utrustning
Slalomkanoter görs i kolfiber och epoxi. De är lätta men starka. Minimivikten för en kajak är 8 kg. Hjälm och flytväst är obligatoriskt. Sittbrunnen täcks av ett kapell gjort i neopren. Både kanoter, paddlar och annat material finns att låna på klubbar för nybörjare.
Kanotslalom då & nu
Kanotslaloms första dokumenterade tävling avhölls i Schweiz år 1932. Kriget försenade spridningen, men 1949 hölls det officiella VM för första gången. Kanotslalom är nu spritt till alla världens hörn med över 80 utövande länder.
I Sverige blev slalom en officiell gren när Forskommmittén startade 1976, men redan 1961 hölls Sveriges första Kanotslalomtävling i Småland. Första landslaget togs ut 1977. Idag är det Kanotslalomkommittén som ansvarar för grenens verksamhet och det finns ett tiotal klubbar i Sverige som har Kanotslalom i sin verksamhet.