Headerbild

Demo2

SPRINT & MARATON

Runtom i Sverige finns kanotklubbar med särskild inriktning mot slätvatten, vilket är samlingsnamnet för grenarna sprint och maraton. På dessa sidor hittar du slätvattenspecifik information och nyheter.

 Oslagbar träningsform och upplevelse

Träningen bedrivs då på sjöar, älvar, åar och på skyddade havsvatten från Luleå i norr till Malmö i söder. Slätvattenspaddling passar alla åldrar och nivåer, inte minst som motionsform och ger en bra allsidig träning för hela kroppen. Kombinerat med naturupplevelsen ger det en svårslagen kombination både fysiskt och mentalt!

Tävlingar för alla åldrar

För den tävlingssugne finns det möjlighet att tävla från unga år i miniorklassen vidare till ungdomsklass, juniorklass, seniorklass och sedan i mastersklassen. 

Det tävlas i kajak samt i canadensare, Förutom enmans-kanoter, finns det även tvåmans- och fyrmans-kanoter som betecknas K1/C1, K2/C2, K4/C4 där bokstaven avgör om det är kajak eller canadensare och siffran anger hur många kanotister som driver fram kanoten.

Tävlingsdistanserna i sprint är 200 m, 500 m och 1000 m, som körs på rak bana där varje kanotist har sin egen bana. Till sprint räknas även långloppen 2500 m samt 5000 m, som gemomförs på rundbana med vändning och kanotisterna har ingen egen bana vilket möjliggör våghängning.

Maraton sträcker sig upp till omkring 36 km för seniorklassen och kortare distanser för yngre och äldre (masters) klasser. Numera körs maraton på varvbana, där varje varv är ca 4 km följt av ett lyft. Lyftet är ett spektakulärt inslag i dessa tävlingar där kanotisten gör ett lyft och springer en sträcka med kanoten för att sedan åter sätta i och fortsätta paddla.

Inom maraton körs även Short Track Marathon, vilket innebär ett kortare maraton med försök följt av en final. Dock innehåller loppet precis som ett "vanligt" maraton, lyft, taktik-körning och våghängning. 

Stolta traditioner

Sverige har sedan länge varit en framgångsrik nation både inom Sprint och Maraton och har genom åren skördat stora framgångar på stora mästerskap.

OS-gren

Sprint är en av våra två olympiska grenar (tillsammans med Kanotslalom), vilket innebär att grenen är med på sommarolympiaderna. Svensk kanot har firat stora OS-prestationer, bl.a. återfinns Sveriges främsta sommarolympier på både herr- och damsidan inom sprint-disciplinen; Gert Fredriksson och Agneta Andersson.