Headerbild

Havskajakledare

Precis som namnet skvallrar om riktar sig våra havskajakledarutbildningar främst till dig som leder och instruerar grupper i havskajak.

 

Havskajakledare 1

SKF:s första utbildning för Havskajakledare riktar sig till dig som leder, guidar eller instruerar grupper i lugnare vatten, upp till grön nivå inom Paddelpasset.

Fokus för Havskajakledare 1 är att inspirera nya kanotister till fortsatt paddling, samt den viktiga rollen att underlätta för dem att etablera riktiga grundtekniker. Detta innebär att instruera grundläggande paddlingsteknik, miljö och säkerhet i lugna förhållanden relativt nära land. Trygghet och glädje i kajaken är basen, tillsammans med fina naturupplevelser.

Utbildningen är fördelad på 24 timmar och upplägget kan skilja sig lite från gång till gång beroende på var utbildningen hålls. Utbildning är uppbyggd kring modulerna Teknikens Grunder A, Tillämpat Ledarskap A, Pedagogik A, Säkerhet A samt Miljökunskap A

Kursen levereras både av utbildare från SKF Resursteam och av en grupp externa leverantörer. 

Förkunskapskrav:
GSRT (Grundläggande Säkerhet & Räddningsteknik)
Första hjälpen utbildning (gärna Första Hjälpen för kanotister, men minimikrav minst 4 timmars utbildning t ex SLS eller Röda Korset)
Grönt paddelpass

Kurser 2022 

Datum för 2022 års kurser kommer att annonseras i december 2021.

Havskajakledare 2

Riktar sig till dig som gått Havskajakledare 1 eller motsvarande och vill ta nästa steg i din utveckling som ledare. Här går vi djupare in på varje modul, både när det kommer till ledarskap på vattnet och pedagogik i miljöer upp till blå nivå inom Paddelpasset.

Vi arbetar mycket med att analysera teknik och förstå vad det är som egentligen händer och hur vi kan förmedla detta till våra deltagare. Vi går igenom fler olika pedagogiska modeller och skapar en stor verktygslåda när det kommer till att instruera och coacha paddlingsteknik. 

Under tillämpat ledarskap arbetar vi med en mer dynamisk miljö och tränar vår förmåga som ledare. Både när det kommer till en bra planering innan tur, snabba beslut på plats, hur vi förflyttar gruppen samt mycket mer. 

Utbildningens syfte är att träna och lära sig de kunskaper en Havskajakledare använder för att leda säker och lärorik paddling i mellanskärgård och lugna förhållanden.

Kursen omfattar 32 timmar och är uppdelad på två tillfällen. Därefter sker en separat examination. Mellan första tillfället och examinationen ska kursdeltagaren genomföra 6 övningstillfällen om 60-90 minuter med egna deltagare. En av dessa ska vara observerade av en annan erfaren Havskajakledare.

Kursen bygger på modulerna Teknikens Grunder B, Tillämpat Ledarskap B, Pedagogik B, Säkerhet B samt Miljökunskap B.

Kursen levereras idag av utbildare från SKF Resursteam och omfattar totalt 30 timmar samt en examinationsdag.

Läs mer om examinationen här

Förkunskapskrav:
Havskajakledare 1 (eller motsvarande)
Första hjälpen utbildning (Första Hjälpen för kanotister eller motsvarande)
Blått paddelpass

Kurser 2022

Datum för 2022 års kurser kommer att annonseras i december 2021.

Beskrivning av Modulerna

Teknikens grunder
Dessa kursmoment syftar till att öka förståelsen för en effektiv och ergonomiskt riktig paddlingsteknik. Här ingår teori och praktik i att använda exmpelvis Teknikpyramiden, Faserna och Boat-Body-Blade. Genom detta ökas förmågan att instruera, observera, analysera och korrigera paddlingsteknik.

Pedagogik
Pedagogik handlar om hur människor lär sig och hur du som ledare kan arbeta för att skapa bästa förutsättningar för lärande på grupp och individ-nivå. I kursen tydliggörs kunskapsmål och vi arbetar praktiskt med en rad modeller för lärande.

Miljö
Detta kursmoment handlar om att tydliggöra varför och hur man som ledare kan inkludera miljöfrågor i paddlingen dvs miljöfrågor och allemansrätten ur ett ledarperspektiv. Vi arbetar även med kopplingen mellan Friluftsliv och miljömedvetenhet.


Säkerhet
Säkerhet inkluderar att tydliggöra och öva de färdigheter som hör till Havskajakledarens säkerhetsansvar. Säkerhet hanteras utifrån främjande, förebyggande och räddning. Praktisk tillämpning av färdigheter genom scenarier. GSRT finns som förkunskapskrav innan man genomför Havskajakledare 1. Det medför att grundläggande kunskaper om riskanalys och hantering, självräddning, bogsering och kamraträddning redan är utvecklade och endast repeteras i scenarior.

Tillämpat ledarskap
Tillämpat ledarskap handlar om att praktiskt kunna leda grupper och individer i kanotverksamhet. Att förstå och arbeta med de olika delarna i Ledarmodellen. Att utvärdera sitt eget ledarskap. Att reflektera kring de grupprocesser som sker och beskriva vad som är viktigt att tänka på som ledare i en grupps inledande fas. I det tillämpade ledarskapet knyts de övriga delarna av ledarskapet ihop.