Headerbild

Kanot 2.0 - Tillsammans för Svensk Kanot!

2014-10-29 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Kanot 2.0 är namnet på det utvecklingsarbete där vi tillsammans utvecklar Svensk Kanot! Det började med en träff under hösten 2015 i Uppsala där vi samlade 70 personer från olika delar av verksamheten. Under 2016 fortsätter arbetet.

Upptakten: Kanot 2.0 - Framtidsforum, 7-8 november, Uppsala

Helgen i Uppsala bestod till stor del av arbeten i mindre grupper efter en struktur som i grova drag utgick från följande punkter:

  • Huvudområden (vilka områden inom vår verksamhet är extra viktiga)

  • Mål inom huvudområden (vad vill vi uppnå inom dessa områden)
  • Att nå målen - aktiviteter att göra, hinder att hantera (vad ska vi göra för aktiviteter och vilka hinder måste vi hantera för att nå målen inom olika områden)
  • Handlingsplan för en eller flera aktiviteter (Välj en eller flera av dessa aktiviteter och beskriv mer utförligt vad, när, vem etc.)

De tio grupperna jobbade intensivt och fokuserat med målet att tratta ner deras tankar till något konkret, allt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt att vi faktiskt ska ha möjlighet att börja jobba med att närma oss de mål inom de huvudområden som grupperna vaskade fram.

Dokumenatationen från samtliga gruppers arbete hittar ni här: Dokumentation alla grupper.

Rekrytering, Utbildning, Marknadsföring och Tillgänglighet

Där har ni de fyra huvudområden som var mest frekvent förekommande när alla gruppers arbeten slås ihop. Där rekrytering sticker ut och står i en klass för sig. Vi vill helt enkelt bli fler - fler som paddlar i fler föreningar!

Utbildning, Marknadsföring och Tillgänglighet är medel för att nå en önskad positiv utveckling som bidrar till en mer attraktiv verksamhet som kan rekrytera flera.

Vår unika bredd - med våra olika grenar och även våra olika inriktningar där vi är ett förbund som rymmer både tränings- och tävlingsverksamhet men även frilufts- och rekreationsverksamhet lyfts fram som viktiga och positiva verktyg för att utveckla vår totala verksamhet.

Hur påverkar Kanot 2.0?

Många av de diskussioner och förslag som lyftes fram på Kanot 2.0 ska nu omsättas i verkligheten för att på riktigt utveckla vår verksamhet. Givetvis kastas inte allt omkull i en handvändning, men vi vill låta allt gott som kom fram under helgen i Uppsala vara med och bidra till riktningen i det arbete vi driver.

Utbildning

Vi har jobbat hårt med att färdigställa SKF:s nya utbildningsstruktur och fylla den med utbildningar i toppklass. Utbildningar är en nyckel till god verksamhet, och det arbete som gjorts och nu görs skapar förutsättningar för att sprida kunskap och inspiration till alla delar av vår verksamhet, i linje med vad många lyfte fram på Kanot 2.0. Vi har nu en fullmatad verkygslåda inom området utbildning, en förutsättning för att nu kunna jobba aktivit ut mot verksamheten.

Marknadsföring

Som många grupper tryckte på är området Marknadsföring en del där det finns utvecklingspotential. Just nu pågår det ett arbete för att vässa förbundets närvaro på nätet och i sociala medier. Ett arbete som förhoppningsvis kommer att leda till att fler känner till Svensk kanot och den fina verksamhet vi bedriver.

Tillgänglighet

Att göra kanot tillgängligt kan ha många betydelser. Dels utvecklas nu Parakanot och grunden läggs för att personer med funktionshinder ska ha bättre möjlighet att paddla! Flera grupper lyfte dock tillgänglighet ur ett annat perspektiv, nämligen att göra den enskilda klubben och dess verksamhet tillgänglig för en större massa. Detta arbete kräver ett lokalt engagemang i klubben. Något vi från SKF vill uppmuntra genom att samla till regionala träffar i samarbete med RF:s distriktsorganisationer och SISU Idrottsutbildarna. Detta arbete planeras att komma igång under hösten 2016. I några föreningar har redan träffar genomförts tillsammans med SISU där man haft en föreningsspecifik inriktning på Kanot 2.0 - vad behöver vi i vår förening göra för att utveckla vår verksamhet!?

Allmänt

Som nämnts ovan, många av de diskussioner och förslag som kom upp under Kanot 2.0-helgen 2015 färgar nu en del av det arbete som genomförs centralt. Arbetet kring utbildning är en del, men även de inriktningar som sattes för 2016 års Idrottslyft. Där regionala tävlingar, regionala breddläger, utveckling av tävlingsformer samt utbildning i allra högsta grad tangerar många av de fokusområden som lyftes fram under helgen i Uppsala.

Bakgrund till Kanot 2.0 och dokumentation från genomförda träffar

Nedan följer en del dokumentation från två träffar som genomfördes 2006 och 2009 under namnet "Drömstugan". Avslutningsvis finns även ett stycke kring det strategiarbete som Svensk Idrott i stort är inne i just nu med sikte mot 2025 och som i allra högsta grad innefattar även SKF, som ett av RF:s 71 anslutna förbund.

Träffar som genomförts, tankar som tänkts, diskussioner som förts

Att med jämna mellanrum träffas för att stämma av och tänka framåt är en central del för att utveckla verksamheten, inte minst för ett förbund som SKF med vår breda, mångfacetterade verksamhet. Under denna rubrik kan ni ta del av dokumentation från ett gäng av de träffar som genomförts de senaste åren.

Drömstugan 2006

2006 samlades vi i Nyköping under en helg för att tillsammans genomföra en "drömstuga". Många av de diskussioner och förslag som kom upp kokades ner i en "framtidsbild" med sikte mot 2016. Framtidsbilden hittar ni här.

Dåvarande ordförande Kent-Åke Lundberg sammanfattade vad som hittills hänt ett par år efter drömstugan. Hans sammanfattning hittar ni här.

Drömstugan 2009 - "Forsinriktning"

Som ett led i arbetet efter Drömstugan 2006 samlades personer inom våra "Forsgrenar" 2009 för att göra nåt liknande. Även här resulterade träffen bl.a. i en framtidsbild som, även här, blandar stort som smått, utmaningar, drömmar, saker att begrava, förhållningssätt att spinna vidare på etc. Ni hittar denna framtidsbild här.

Svensk Idrott i förändring

Det händer mycket inom Svensk Idrott just nu. En ny utvecklingsmodell för den samlade svenska idrottsrörelsen och ett nytt strategiarbete med sikte mot 2025 klubbades igenom på Riksidrottsmötet i maj. Dessa grundläggande strategiska beslut påverkar och inspirerar i allra högsta grad även oss inom svensk kanot.

Det händer  mycket även runtomkring oss, vår samtid rör på sig och ett antal starka trender påverkar vårt liv i allt större utsträckning, så även vår idrottsverksamhet i och utanför våra föreningar.

Och inte minst händer det mycket inom svensk kanot.

Det är onekligen en inspirerande tid att vara idrottsengagerad i allmänhet och kanotengagerad i synnerhet. Det är av stor vikt att vi samlas för att tillsammans bilda oss en förståelse för och en gemensam bild över hur vi vill utveckla vår verksamhet.

Kunskap är en av de viktigaste nycklarna till förändring och utveckling. För att vi tillsammans ska kunna utveckla och flytta svensk kanot framåt behöver vi vara många som känner till våra gemensamman mål och därmed känner att vi alla är med och äger vår utveckling. Med den grundläggande kunskapen skapas förutsättningar för att kunna haka på och bidra i vårt gemensamma arbete mot de mål vi sätter upp.

Kring just kretsar Kanot 2.0 kring!

Bakgrund och mer info om utvecklingen av Svensk Idrott

Just nu är det extra fokus på framtiden eftersom Riksidrottsmötet 2015 beslutade att en ny gemensam strategi mot 2025 ska tas fram. En strategi som kanot, som ett av 71 idrottsförbund, är en viktig del av.

RF har sedan ett par år tillbaka tagit fram ett material som stöd för att komma igång med diskussioner, vända och vrida på vilka de viktiga framtids- och strategifrågorna är och hur vi ska ta oss an dem.  

Diskussionerna bör ta sin början i föreningarna där verksamheten genomförs och där ni har era vardagsutmaningar. Ge er tid att reflektera kring framtiden, det är en överlevnadsfråga.

Arbetsunderlaget består av en huvudbok som fokuserar på en vitaliserad gemensam plattform för idrottsrörelsen, några identifierade gemensamma och övergripande utmaningar samt förslag på fyra strategiska områden som RF ser som viktiga inför de kommande åren. I bilagan finns fakta i form av en framtidsanalys av möjligheter och risker för idrottsrörelsen med de förändringar och trender som samhället genomgår, våra styrkor och svagheter baserat på djupintervjuer med SF och annan fakta från RF:s forskning. I bilagan finns också diskussionsfrågor som ni kan använda för att bryta ner och diskutera innehållet utifrån era ingångsvärden och prioriteringar. 

Sedan tidigare har ett annat material, Framtidens IF – vansinnigt viktiga vägval (SISU Idrottsböcker, 2013), börjat användas i många föreningar och förbund.

Kanotförbundets styrelse hoppas och önskar att ni kommer att ha glädje av materialet och att ni kan använda det i er förening kring diskussioner om framtiden. Materialet innehåller flera nya perspektiv och faktorer för idrottsrörelsen att ta ställning till inför framtiden.

Som alltid är SISU Idrottsutbildarna en tillgång att anlita som stöd vid föreningsutveckling. Sök fram just ert distrikt för att få kontakt med er idrottskonsulent, på SISU Idrottsutbildarna.

En stark idrottsgemensam strategi för framtiden är helt beroende av, och behöver vila på, de strategiska diskussioner som förs i varje förbund och dess föreningar. Lycka till med arbetet till dess! Vill ni ha stöd och vägledning är SISU Idrottsutbildarna, som sagt, ett värdefullt stöd. Kontakta även gärna Dag Johansson, utvecklare på förbundet, vid behov av stöd eller rådfrågning.