Headerbild

ICF Konferens i Warszawa

2014-11-17 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Svenska kanotförbundets ordförande Nils Johansson har sammanfattat vad som sades på årets ICF konferens. Hur kanot ska representeras på OS-programmet var en av frågorna som diskuterades.

Undertecknad och Eva Lindmark hade förmånen att under 2 dagar närvara vid 2014 års ICF Konferens i Warszawa. Vi hade även representation i form av Anders Gustavsson som är ordförande i de aktivas kommitté och ingår därmed i ICF Styrelse. I dagsläget har vi följande svenska kommitté delegater;

  • Polo, Eva Lindmark.
  • Marathon, Stefan Gustavsson.
  • Medicin & Anti-doping, Bo Berglund.

Kan bli fler efter årets kongress, vilket vi får följa upp framöver.

Nästa ICF Kongress hålls i Tunisien 2016 som beslöts efter sedvanligt val bland delegaterna på mötet. Baku utgjorde alternativet, och beslutet måste betraktas som rätt då det är första gången ICF Kongressen hålls i Afrika. 125 länder av 161, var representerade på kongressen i Warszawa. C:a 80 länder var fysiskt representerade på plats, där övriga länder var representerade via ombud med fullmakt att representera ej närvarande länder (sk proxyröster). 2 nya länder valdes in i ICF, Botswana och Fiji.

Kvällen innan ICF Kongressen hölls ett europamöte som av förklarliga själ inte gav möjlighet till några djupare diskussioner då drygt 1,5 timmar fanns till förfogande. ECA (European Canoe Association) leds av Alberts Woods. Budskapet var egentligen att Europa ska hålla ihop och främja Europas inflytande inom ICF.

Kongressens första dag avhandlade främst rapporter från Generalsekreterare, styrelsens 3 presidenter, genomgång och beslut av förändringar i ICF Stadgarna, diskussioner runt ekonomi samt val av 1:e samt 3:e Vice Presidenter. Generellt kan jag sammanfatta att det hade varit betydligt lättare och smidigare om underlagen som gäller förändringar av ICF stadgar hade förarbetats och att vi hade fått dem i god tid innan kongressen. När Generalsekreteraren Simon Tulson berättade om ICF satsning på TV och media uppstod en rätt hetsig debatt där ICF fick redogöra för detta. Totalt satsar ICF drygt 600 000 Euro/år på Tv-produktion. ICF bekostar Tv-produktion av drygt 8 event/år. Syftet är dels att stödja arbetet för att få in en central sponsor samt inte minst att se till kanot får väl behövlig media exponering. Mycket viktigt också för kanot att på årsbasis påvisa en bra TV-Exponering då IOK värderar och mäter detta som ett kriterier för ordinarie grenar på OS-programmet.

Andra dagen tog vid där första slutade med genomgång av stadgeändringar sammanfattningsvis är det svårt att redogöra för alla enskilda förändringar då det var allt från formuleringar till klassindelningar. Kassören drog budget och utfall för 2012-14, som godkändes efter lite sedvanlig diskussion och detaljfrågor. Rapportering från alla 5 världsdelar presenterades, samt rapportering från ordinarie kommittéer samt de kommissioner som är tillsatta. Val genomfördes för följande kommittéer; Kanotpolo, Freestyle och Medicin. I övrigt hade styrelsen tillsatt ordförande för Drakbåt och Surfski, då dessa inte uppfyller numerär i antal länder för att vara egna kommittéer och därför representeras av representanter i styrelsen. Budgetförslag för 2015-2016 är i nivå med förgående periods budget mycket pga att finansieringen från IOK. Runt budgetförslaget för 2015-16 uppstod en del diskussioner föranlett av delegaternas frågor, men godkändes tillslut ändå. 

Thomas Konietzko från Tyskland leder en kommission om hur kanot ska representeras på OS-programmet för uppnå en jämställdhet samt vilka grenar som ska finnas på OS. Arbetet ska under hösten 2015 leda till ett förslag som ICF ska verka för i det fortsatta arbetet och dialogen med IOK. Fram till sommaren 2015 kommer underlag bearbetas och diskuteras internt med ICF:s medlemsländer. Något oklart hur detta ska ske, men oerhört viktigt tror jag att Europa agerar med en enad front. Vid kongressen 2016 ska ett beslut fattas om det framtida OS-programmet. Parallellt har ICF inlett ett utvecklingsarbete för att få igång C-paddling på damsidan. I dagsläget har grenen inte den kvalité och antal deltagande länder för att det ska kunna bli en gren på OS-programmet. Det erfordras minst 40 länder, för att uppnå kravet på deltagare. Senaste VM var det 17, och senast VM 2015 måste förutsättningarna vara uppfyllda för att grenen ska vara aktuell för lansering inför OS 2020.

President José Peruena presenterade kommission som tillsattes vid senaste kongressen i S:t Petersburg gällande en översyn av ICF ledningsstruktur och rutiner i syfte att bedöma effektiviteten i organisationen. Där Stefan Gustafsson varit delaktig som rådgivare. Vilket resulterat i ett diskussionsunderlag som ska bearbetas fram till nästa kongress.

Sammanfattningsvis kommer det bli en händelserik period fram till nästa kongress, då stora frågor ska hanteras. Vilka kanot grenar som ska finnas på OS-programmet är en fråga som ska bearbetas för beslut. ICF utveckling med ett flertal nya (unga) grenar som är expansiva som också behöver stöd för en fortsatt utveckling kommer säkert diskuteras framöver. Utöver OS finns även World Games för alla icke OS grenar, där kanotpolo är representerade idag. Marathon är inte kvar på programmet för World Games, men kan kanske komma tillbaka om tävlingsformen anpassas till ett annat format. Ytterligare en aspekt som kommer göra nästa kongress intressant är att ICF ändrar valen för presidenter, styrelse och samtliga kommittéordförande. From 2016 är det gemensamt val för samtliga på en 4-års period.

 

Med vänliga hälsningar

Nils Johansson
Ordförande Svenska Kanotförbundet