Headerbild

Att tänka på vid paddling i kallt vatten

2015-04-10 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Våren bryter ny mark, till och med i våra paddelvatten i norr, och tusentals paddelsugna ger sig ut på premiärturer. Vi vill skicka med en ödmjuk påminnelse kring att ta lite extra hänsyn till att ni glider fram på kallt vatten...

Det är ljuvligt att glida ut på årets första turer, en höjdpunkt för många kanotister, såväl liten som stor! Premiärpaddlingen riskerar dock att bli inte fullt så ljuvlig om du tippar och hamnar i kallt vatten. Att veta hur du ska bete dig när du hamnar i kallt vatten, eller när du räddar någon ur vattnet, kan vara livsviktigt. Både för dig själv och andra.

Vi vill passa på att skicka med en påminnelse till alla er som glider ut på våra vatten nu i vår att ha med det faktum att vattnet ofta inte hunnit bli särskilt många grader varmt.

Vinterpaddling_Havskajak

Vårpaddling i Luleå Skärgård, förevigat av kanotentusiasten Micke Boström

Nedkylning försämrar kroppens funktioner

Människan blir snabbt nedkyld i vatten. Omedelbara reaktioner kan vara att andningen låser sig helt, eller att man hyperventilerar och tappar omdömet. Efter en liten tid i vattnet börjar man dessutom att förlora kroppsvärme. En normalklädd person har t ex bara 50% chans att överleva en timme i 5-gradigt vatten.

Med kunskap och ganska enkla åtgärder kan man förlänga denna tid, och öka chanserna till att hantera situationen på bästa sätt.

Fyra viktigheter att tänka på vid paddling i kallt vatten

Fyra viktiga delar när ni ger er ut på kallt vatten är klädsel, räddningstekniker, avstånd till land och ombyte.

Klädsel

Torrdräkt eller våtdräkt är klart bäst om du hamnar i vattnet, dock inte alltid de mest paddelvänliga kläderna. Det finns en uppsjö av olika paddeljackor som ofta tätar runt ex. handleder, midja och hals. Dessa kan vara ett bra alternativ. Underst, närmast kroppen, funkar underställ av antigen syntet eller ylle bäst. Undvik bomull som suger till sig vattnet. Paddelhandskar är ofta ett måste för att inte få stela fingrar. Finns flera varianter, både handskar gjorda av neopren och specialhandskar som fästs på paddelskaftet där du sedan sticker in handen. Fördelen med den senare är att du har händerna direkt mot paddelskaftet vilket oftast ger bäst känsla. På fötterna är det vanligt att använda någon typ av neoprenskor. Strumpor (ej bomull) eller vanliga skor funkar också om det finns kajakutrymmet tillåter det. Stövlar är direkt olämpligt, lätt att fastna med under däcket och när du väl har kommit loss vattenfylls de lätt och blir tunga i vattnet. Mössa på huvudet är given, i alla fall att ha med sig ut på vattnet. Kapell är nödvändigt vid paddling i kallt vatten. 

Räddningstekniker

Se till att du behärskar räddningstekniker innan du ger dig ut på kallt vatten. Känner du dig otrygg på området kanske det är läge att gå en kurs eller testa med någon kunnig i t.ex. bassäng innan. Är ni flera ute på vattnet och någon tippar så använd någon av de vanliga kompisräddningsteknikerna, skippa dock tömning från vattnet. Se istället till att komma upp snabbt och töm sedan kajaken med förslagsvis en handpump. Råkar paddeln driva iväg så låt den vara, hämta den när senare när den tippade kanotisten tagit sig upp igen. Det är starkt rekommenderat att inte paddla helt ensam. Är du ändå ensam bör du behärska eskimåsväng fullt ut.

Avstånd till land

Även till synes kortare avstånd blir väldigt långa om du blir tvungen att simma, så tänk på att hålla er nära land vid paddling i kallt vatten.

Ombyte

Ha alltid med ett extra ombyte (minst lika mycket så som du är klädd när du paddlar) som är packat i vattentäta påsar. Även varm dryck och något att äta är bra saker att packa ner i kajaken.

Lära mer?

Det finns såklart massor mer att läsa om paddling i kallt vatten. Bl.a. på hemsidan för Paddlarklubben Delfinen, kika gärna in där för att lära mer! Finns även mer info om paddling i kallt vatten och mycket mer här på kanot.com, under Råd och tips.

Med detta önskar vi er god tur och många minnesvärda paddelturer!