Headerbild

Parakanot på gång!

2015-06-03 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Parakanot - paddling för personer med funktionshinder är på stark frammarsch runtom i världen. Förbundets Eva Berglund-Lindbäck var på plats i Duisburg och blev än en gång påmind om vilken fantastisk idrott kanot är!

Eva Berglund-Lindbäck, ett av förbundets nytillskott, arbetar sedan ett par månader tillbaka som "Elitkoordinator" med främsta uppgift att vara ett stöd för våra olika grenars elitverksamhet, framförallt för alla de grenar där vi inte har anställda kaptener. Under några dagar i maj besökte hon först världscupen i Duisburg under de dagar de hade Parakanot på schemat för att sedan dra vidare till Essen och den stora kanotpoloturneringen, som vi rapporterat om tidigare.

Efter att ha tittat på tävlingarna och pratat med människor, såväl aktiva som ledare i Duisburg sammanfattar hon sin upplevelse och sina tankar inför framtiden med följande text.

Parakanot på Paralympics i Rio 2016

Attityd och respekt för att alla kanotister är lika tycker jag är det viktigaste budskapet efter besöket i Duisburg under WC-tävlingarna.

Det är nu verkligen dags för kanotförbundet att försöka, med hjälp av klubbarna ute i landet och andra stödorganisationer, att få igång parakanoten i Sverige.

Världsmästerskap har anordnats sen 2010 och grenen kliver nästa år in i Paralympics med disciplinerna K1 200m och Vaa´ 200m i tre klasser.

Spridning världen över

Efter att besökt WC-tävlingen i Duisburg helgen 21-23 maj för parakanotister blir jag stärkt i min tes att paddla ÄR fantastiskt . Att tävla på en anpassad anläggning där blandade parakanotister och traditionella sprintkanotister gav mersmak att här MÅSTE svensk kanot kunna visa framfötterna även på parakanotsidan framöver. I Duisburg var länder från Asien, Europa, Nordamerika och Sydamerika samt Oceanien representerade. Danmark och Finland hade atleter på plats som var väl konkurrenskraftiga.

Tidsmässigt  på 200m skiljer det ungefär 9 sekunder mellan den bäste funktionsnedsatte atleten i K1 klass 3 och  Petter Menning.

Parakanot_Duisburg15
Inga hinder! Parakanot växer, förhoppningsvis även snart i Sverige också!

Projekt med paddling för personer med funktionshinder

Att ta emot funktionsnedsatta för rekreationspaddling har Rekryteringsgruppen Aktiv Rehabilitering gjort sedan många år tillbaka. Projekt har drivits med syfte att ge erfarenheter av friluftsliv där kanotpaddling ingått. Det har gjort att många kommit i kontakt med paddling, främst på fem platser i Sverige; Malmö, Göteborg-Ljungskile, Norrköping, Stockholm och Luleå.

Klassificering inom Parakanot

De tävlande i parakanot delas in i tre klasser enligt ett framarbetat koncept som leds av Anna Bjerkefors och Johanna Rosén på GIH i Stockholm. De är Internationella kanotförbundets klassificerare och hjälper atleterna att få tävla under så rättvisa former som möjligt utifrån sin funktionsnedsättning.

Klass 1 är den klass utan bålfunktion eller funktion i benen, behöver ryggstöd för att sitta i kanoten.

Klass 2 är den klass med viss/ringa  funktion i bål och ben, behöver stöd att sitta i kanoten.

Klass 3 är den klass med viss eller full bål/benfunktion där ett ben går att använda samt kan sitta med bålen rörlig i kanoten.

Dessa klasser tävlar i Rio på dam och herrsidan i diciplinerna K1 och Vaá.

Kanoterna som används i tävlingssammanhang måste i K1 väga 12kg samt mäta 520cm därtill kommer ett breddmått på minimum 50 cm som måste mätas in 10 cm ovanför botten på kanoten. Både Vajda och Plastex tillverkar dessa.

För Vaá som är en kanot som framförs sittande med en enbladig paddel och en out-rigger ponton gäller vikten 13kg samt längdmåttet 730 cm.

Parakanot_Duisburg15_2
Vaa-kanot på väg ut till start i Duisburg

Anpassa klubben

Steget från rekreation till att intressera sig för snabbare kanoter bör inte vara så långt. För att detta skall bli möjligt så krävs bland annat en utbildningsstrategi för att hjälpa klubbarna ta emot dessa kanotister.

Se sig om på sin egen kanotklubb hur din anläggning kan nås med rullstol, anpassade toaletter och omklädningsrum, brygga och kanotförvaring som kan nås utan hindrande nivåskillnader.

Hur skall vi då gå vidare? Se er om i klubbarna, vad kan ni göra? SKF startar ett mer målinriktat samarbete med RG Aktiv Rehabilitering där målsättning blir motionspaddling mot tävling. En inspirationsträff  med kända para-atleter som kan se paddling som komplement  till sin nuvarande träning och locka nya atleter anordnas i slutet av sommaren. Grenarna införs på RM/SM när verksamhet finns.

SKF ansöker om projektpengar i Allmänna Arvsfonden för utveckling med samarbetspartners  för att vidareutveckla parakanoten i Sverige.

Men det viktigaste är DIN insats.

Hur kan DU hjälpa någon med funktionshinder till din klubb?

Vid frågor vänd dig till elitkoordinator@kanot.com

Eva Berglund-Lindbäck, Elitkoordinator