Headerbild

Höjda anslag till idrotten och friluftslivet!

2015-09-17 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

När regeringen lägger fram sin budget på måndag den 21 september finns höjda anslag till både idrotten och friluftslivet med, höjningar som skapar förutsättningar för utveckling även för svensk kanot.

Den första goda budgetnyheten kom förra veckan då Idrottsminister Gabriel Wikström konstaterade att det statliga anslaget till idrotten ökar från 2016 och framåt.

Det statliga idrottsanslaget har legat still på drygt 1,7 miljarder kronor sedan 2010. Förslaget som presenterades idag innebär en ökning med 133 miljoner kronor år 2016, 144 miljoner kronor från 2017 och 163 miljoner kronor från 2018 jämfört med dagens nivå. Ökningen är utöver de 64 miljoner kronor per år som ska gå till fortsatt integrationsarbete.

Och i början av denna vecka kom nästa goda budgetnyhet när regeringen satsar på att höja anslaget även till friluftslivet med 20 miljoner kr årligen från 2016 och framåt.

Det höjda anslagen fördelas via respektive riksorganisation, alltså Riksidrottsförbundet (RF) samt Svenskt Friluftsliv. Pengar som sedan ska omsättas i ytterligare utveckling av verksamheten inom de olika områdena. Svenska Kanotförbundet är anslutet både till Riksidrottsförbundet och Svenskt Friluftsliv och har därmed möjlighet att få ta del av ökade resurser till att utveckla förbundets breda verksamhet utifrån två plattformar.

För RF:s är det ökade anslaget en välkommen resurshöjare i det fortsatta arbetet med det utvecklingsarbete svensk idrott startat, där en ny strategi mot 2025 och en ny utvecklingsmodell står i startgroparna. Ett arbete som i allra högsta grad involverar de 71 olika specialförbund RF består av, ex. Svenska Kanotförbundet. Ska svensk idrott ge fler möjlighet att idrotta oberoende av ex. ålder och ambitionsnivå bygger det på att respektive idrott tänker till hur verksamheten i förbunden bedrivs.

För Svenskt Friluftslivs del ser man att det höjda anslaget kommer att bidra till att friluftslivets organisationer nu kan stärka och säkra den långsiktiga verksamheten och genomföra specifika satsningar, inte minst för barn och ungdomar och för integration och mångfald. Även här har Svenska Kanotförbundet, som en av 24 medlemsorganisationer, möjligheter att ta del av ökade resurser för att utveckla vår verksamhet!

Kanot 2.0 - Framtidsforum, 7-8 november ligger så rätt i tiden!

Hur vi inom Svenska Kanotförbundet väljer att ta till oss och bemöta de nya utmaningar vi står inför, hur vi väljer att satsa de resurser vi har och de vi kan få ta del av och vilken väg vi väljer att ta för att skapa en riktigt bra verksamhet i alla led och i alla delar av vår verksamhet är högaktuella frågor i dagsläget.

Vi som organisation, med den verksamhet vi bedriver runtom i landet erbjuder möjligheter för människor att uppleva paddling, gemenskap och glädje oavsett vilka förutsättningar du har eller med vilka mål du bedriver din paddling har kanotförbundet, med alla våra föreningar, kanotcentraler och andra aktörer, möjlighet att skapa förutsättningar för att just du ska hitta en kanot, ett vatten, en nivå (etc. etc. etc.) att trivas i! 

Dessa frågor och dessa vägval, naturligt sammanvävda med andra viktiga områden så som ex. marknadsföring av vår idrott och våra arrangemang, ledarrekrytering och utbildning etc., kommer vi att lyfta upp och tillsammans forma en god strategi kring under Kanot 2.0 - Framtidsforum i Uppsala den 7-8 november.

Mer info om Kanot 2.0 - Framtidsforum med inbjudan och anmälan hittar ni här.