Dags att stämma av SISU-året!
2015-12-11 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSHög tid att rapportera in årets utbildnings- och utvecklingsträffar till SISU! Idrottens eget studieförbund som jobbar med utbildning och utveckling, de finns i hela landet och jobbar framförallt på föreningsnivå där de är ett stort stöd för de föreningar
SISU Idrottsutbildarna - en grym resurs för föreningen!
Genom samarbete med SISU Idrottsutbildarna möjliggörs goda resurser för föreningen, både vad gäller kompetens och ekonomiskt stöd till olika utbildnings- och utvecklingsinsatser.
SISU Idrottsutbildarna finns utspridda över hela landet , uppdelade i 21 distrikt, och det finns en utsedd kontaktperson för alla idrotter i respektive distrikt.
De erbjuder dels ett "allmänt kursutbud" med allt från kortare föreläsningar till omfattande utbildningar. Bl.a. är det SISU som ansvarar för Tränarutbildningarna Plattformen, GTU 1 och GTU 2 som ju även ingår i SKF:s Utbildningsstruktur. Utöver Tränarutbildningar finns även utbildningar som riktar sig till styrelsen eller andra organisationsledare.
Utöver denna kursverksamhet jobbar framförallt SISU i föreningen med olika utbildnings- och utvecklingsinsatser. Denna del är den huvudsakliga verksamheten i de olika distrikten och det finns flera Idrottskonsulenter i respektive distrikt som dagligen träffar föreningar för att vara ett stöd inom just utveckling och utbildning.
Vad är det som ska rapporteras till SISU?
Till SISU är det alltså utbildnings- och utvecklingsträffar som ska rapporteras in. Det kan t.ex. vara träffar när ni samlas för att utveckla, diskutera, lära och styra upp:
- Kanotskole-verksamhet
- en tävling eller arrangemang
- tränings- och tävlingsverksamhet
- motions- eller turpaddlingsverksamhet
Eller träffar där ni samlar era aktiva kanotister och/eller ledare för att lära mer och/eller samtala om olika saker, ex. kost, träning, säkerhet etc.
Det kan också handla om kursverksamhet med både teori och praktik där ni t.ex. lär personer att paddla.
Kort och gott: Alla de träffar som möjliggör och utvecklar föreningen, dess medlemmar och den verksamhet ni bedriver!
Krav för rapportering: För att kunna rapportera in verksamhet till SISU krävs det, lite kortfattat, att ni är minst tre personer som träffas i minst 45 minuter.
När ska vi rapportera in: optimalt är att rapporteringen sker löpande under året men senast innan årsskiftet brukar de flesta SISU-distrikt önska att få in årets rapportering.
Hur rapporterar vi: Finns lite olika sätt, smidigast är att själv knappa in olika tillfällen direkt i "Utbildningsmodulen" via föreningens IdrottOnline-sida.
Allt det här får ni hjälp med av er SISU-kontakt, låt det inte falla på att det kan upplevas oklart till en början!
Vi har ingen SISU-kontakt idag - hur gör vi?
Det finns som sagt en ansvarig kontaktperson i varje distrikt. Har ni idag ingen kontakt med er "SISU-konsulent" kan ni antigen klicka in på SISU Idrottsutbildarna och leta upp ert distrikt och därefter klicka vidare, eller kontakta distriktet, så att ni får tag i rätt person. Eller så kontaktar ni Dag Johansson så hjälper han gärna till att slussa er rätt.
Vad får föreningen?
Genom ert samarbete med SISU får ni ett värdefullt stöd i er verksamhet. SISU har god kompetens inom en mängd olika områden. De har även möjlighet att bekosta, helt eller delvis, olika utbildnings- och utvecklingsinsatser för föreningen. Ex. kan de täcka kostnader vid inköp av material, för föreläsare, för anmälningskostnader till olika utbildningar/konvent, och en hel del andra kostnader som föreningen har i samband med utbildning av olika slag. Hur mycket ekonomiskt stöd ni har möjlighet att få beror till stor del på hur stor verksamhet ni gör i samarbete med SISU, slarvigt sammanfattat: hur många och omfattande träffar ni gör i samarbete med SISU och rapporterar in. Varje inrapporterad "lärgruppstimme" (45 min) resulterar i pengar till föreningens "Utbildningsresurs" som sedan kan användas till att täcka olika kostnader enligt ovan.
Utöver detta guidar er SIS-kontakt föreningen mer än gärna i olika frågor, ex. Idrottslyftet, Anläggningsstöd eller annat.
Finns alltså en hel hög med anledningar till att ha ett gott samarbete med SISU Idrottsutbildarna.