Headerbild

Doktorandtjänst med inriktning mot Parakanot för Johanna Rosén!

2016-04-07 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Vi riktar ett stort grattis till GIH:s Johanna Rosén! I mars fick hon klart med sin doktorandtjänst där hon kommer att fokusera på utvecklingen av Parakanot.

I mars 2016 beviljades alltså Johannas doktorandprojekt ”Development of new Paralympic sports: Classification and performance of paracanoe athletes” av Gymnastik och idrottshögskolan.

BjerkeforsRoseTK16
Johanna Rosén (t.h), här tillsammans med Anna Bjerkefors, presenterade en del slutsatser av sitt arbete inom Parakanot under SKF:s Tränar- och Ledarkonvent i januari. Nu får Johanna möjligheten att grotta ner sig ytterligare och fortsätta sin forskning, spännande!

Målet med projektet är att öka kunskapen kring para-kanot inom klassificering och prestation.Totalt kommer fyra studier att ingå i projektet.

I den första delen avser vi att utveckla ett evidensbaserat klassificeringssystem för para-va'a. Rörelse och effekt mäts och analyseras hos va'a paddlare med och utan funktionshinder under paddling på va'a ergometer.Baserat på resultaten kommer grupper (klasser) att identifieras utifrån funktionsförmåga. När det nya klassificeringssystemet har accepterats av Internationella Paralympiska Kommitteen och implementerats av Internationella Kanotförbundet kommer samstämmigheten mellan internationella klassificerare att undersökas.

Den andra delen av doktorandprojektet är inriktat mot prestation inom para-kajak, främst hos kanotister med benamputation som använder protes. Kraften i protes kommer därför att mätas under paddling på ergometer samt kraften i fotstöd, sits och paddel. Dessutom undersöks olika prestationsfaktorer som kraft, rörelse och syreupptag hos para-kajakpaddlare under ett 200m sprint lopp.  Målet är att identifiera olika nyckelfaktorer för prestation samt att undersöka hur dessa faktorer skiljer sig inom loppet (start, mitt och slut) samt hur dessa faktorer skiljer sig mellan de tre olika klassificeringsgrupperna KL1, KL2 och KL3 (KL1 är para-kanotister med nedsatt funktion i ben och ingen eller mycket nedsatt funktion i bålen och KL3 är para-kanotister med enbart nedsatt funktion i benen, exempelvis kanotister med underbensamputation). För mer information se http://www.canoeicf.com/discipline/paracanoe).

Om du har frågor kring projektet kan du kontakta Johanna Rosén på johanna.rosen@gih.se eller 0762211502.