SUP-läger på Bosön 25-26 mars
2017-02-27 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSDen 25-26 mars bjuder Kanotförbundets SUP-kommitté in till ett helgläger på Bosön. Paddling står givetvis på schemat, men även en hel del teoripass.
Stand Up Paddle, Stående Paddling, SUP...kärt barn har många namn men alla handlar de om en av de nyare grenarna inom Svenska Kanotförbundet. Det är SUP-kommittén som organiserar all SUP-verksamhet inom SKF. Grenen introducerades inom SKF under 2012 och två år senare kördes bland annat det första Svenska Mästerskapet i SUP. Förra året såg kommittén till att grenen gjorde entré på Riksidrottsförbundets och SVT:s SM-veckan och bjöd på spännande tävlingar mitt i centrala Norrköping (nyfiken att se hur det såg ut - klicka här).
En majoritet av de nya klubbar som startas och ansluter sig till Svenska Kanotförbundet är i dagsläget klubbar som har just SUP som huvudgren. I dagsläget finns de runt 10-15 SKF-anslutna klubbar som har SUP i sin verksamhet, den senast tillkomna håller till på Gotland (Gotlands Paddlarklubb) som därmed suddade ut en vit fläck på Kanot-Sverigekartan!
SUP-läger, 25-26 mars
Det pågår ett kontinuerligt arbete med att utveckla grenen och sprida SUP som paddlingsform. Som ett led i denna utveckling bjuder SUP-kommittén in till ett helgläger på Bosön, Svensk Idrotts utvecklingscentrum på Lidingö, den 25-26 mars. Lägret riktar sig till en bred målgrupp och inte minst till dig som är intresserad av att börja tävla inom någon av de tävlingar som arrangeras varje år eller bara lära dig mer och öka dina kunskaper och höja nivån på din paddling.
SUP-kommittén önskar få in din anmälan senast den 17 mars till info@supkommittén.se.
Mer information om både det kommande lägret på Bosön och annat som händer inom SUP hittar ni på: SUPsverige.se.
Utveckling av kravprofil för SUP
I samband med lägret på Bosön kommer en dragning att göras kring det arbete som pågår med att ta fram en kravprofil för SUP. Det är ett arbete som inleddes lite smått under 2014 i samarbete med RF. Det finns få studier gjorda på SUP-paddling så inledningsvis har en stor del av arbetet bestått av att genomföra diverse olika tester för att överhuvudtaget hitta bra testupplägg som kan ge relevant information.
- Vi började helt från scratch och har fått utformat tester allt eftersom för att ens kunna göra relevanta mätningar. Det har varit ett intressant men tidskrävande arbete, berättar Magnus Lindstedt som är en av huvudpersonerna i arbetet.
- Vi har ju en hel del teorier som vi nu arbetar med att få bekräftade för att kunna säga att det här vet vi. Det är därför samarbetet med Bosön och RF:s Elitavdelning är så centralt då de har kompetens och möjlighet att hjälpa till med tester, fortsätter Magnus.
Testverksamhet in action på Bosön!
Det har hittills genomförts ett par testtillfällen där olika paddlare testats för att få en tydlig bild över hur rörelsen ser ut samtidigt som laktatmätningar (mjölksyrenivån hos paddlaren) genomförts. Därefter har ett testttillfälle genomförts med fokus på kapacitetsinventering för att kunna svara på om de tidigare testerna stämmer överens med det som skett på tävlingar på vattnet under säsongen. Testpersonerna har varit medaljörer från SM. Sakta men säkert kan resultatet från testerna slås fast för att skapa en bra bild över vad man faktiskt vet som sedan kan tas med till en kommande kravprofil för grenen SUP.
- Så många som möligt ska vara med och titta på arbetet som görs för att bredda kunskapsbasen och få fler input och jämförelser, avslutar Magnus Lindstedt som ser framemot att få presentera det arbete som hittills har gjorts under helgen på Bosön den 25-26 mars.