Headerbild

Emma Andersson får ICF-biljett till Världscup i Kina!

2017-03-29 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Förberedelserna är i full gång inför årets Maratonsäsong. En säsong som för Emma Andersson kommer att få ett mäktigt avslut då hon, som en av 40 kanotister, blivit uttagen till Världscupen i Kina i slutet av oktober!

Det är egentligen inledningen av världscupen/världsrankingen 2017/2018 års säsong som drar igång i Shaoxing/Shangai den 21-26 oktober i år. Internationella Kanotförbundet, ICF, har plockat ut 40 internationella toppkanotister till tävlingarna i Kina, en för Maraton ovanlig tävlingsplats. Svenska Maratonlandslaget/Team Bohus Bergsprängning´s Emma Andersson är alltså en av dessa 40 kanotister, stort! Hon kommer att köra både den klassiska distansen 26,5 km med sex lyft och även Shorttrack-distansen på 3,5 km med två lyft.


Emma Andersson från Huskvarna går en spännande säsong till mötes med Team Bohus Bergsprängning.

Grattis till uttagningen till världscupen i Kina till hösten! Hur känns det, har du vart i Kina tidigare och tävlat?

Jag har aldrig varit i Kina tidigare. Det är väldigt kul att jag får chansen att åka dit och tävla, det ska bli spännande att se hur banan och upplägget kommer se ut. Jag ser fram emot att åka dit och att få genomföra fler bra maratonlopp så sent på säsongen. En extra bonus på en förhoppningsvis spännande och rolig säsong.

Du är ju en av de äldsta i maratonlaget och har varit med i kanotsporten ett tag nu. Bland annat har du varit med i landslaget i sprint och tävlade vid VM så sent som 2015. Men vi har förstått att det främst är maraton som gäller nu, vad är det som lockat dig till de längre distanserna?

Ja, precis jag har paddlat både maraton och sprint i många år. Det var egentligen förra året som jag började satsa enbart på maraton. Jag var nere några gånger i Sydafrika och fick chansen att träna med de bästa i världen i maraton och jag fick möjlighet att ingå i en träningsgrupp med Lee McGregor som coach. Det har och är så inspirerande och jag har insett att jag har mycket att lära. Jag känner att jag utvecklas hela tiden och jag har fantastiskt roligt på passen. För min del har det blivit en nystart, maraton är varierande, komplext och med så många utmaningar.

Till i år gör Shorttrack entré för första gången på ett större mästerskap, i och med EM i Portugal i juni/juli. Vad tror du, är shorttrack här för att stanna och vilken distans föredrar du?

Jag gillar den traditonella maratondistansen, men Shorttrack är ett roligt tillägg och jag tror absolut det är här för att stanna. Det är publikvänligt och coolt att titta på, det händer något hela tiden.

Maratonlandslaget har fått en push  och satsar hårt i år med det nyskapade laget "Team Bohus Bergsprängning". Hur ser du på din egen satsning till säsongen, vilka är dina stora mål för i år?

Jag tycker det är otroligt bra och kul att maratonlaget blivit Team Bohus Bergsprängning. Jag hoppas fler vill tävla och träna maraton och att de ska tycka det är lika roligt som jag tycker det är. För min del är det stora målet med säsongen VM i Sydafrika i september. Innan dess vill jag få till så många bra tävlingar som möjligt på både nationella och internationella banor och få mer erfarenhet.

Maratonlandslaget gör en juniorsatsning till världscupen i Belgien i vår dit fem platser är reserverade för juniorer, för att få fler juniorer att tävla på de längre sträckorna. Har du något bra tips till lite yngre eller mer oerfarna paddlare som kanske mest kör sprint men vill testa på maraton?

Först och främst hoppas jag fler juniorer tar chansen att tävla i maraton i år. Som junior finns det inga nackdelar med att köra både sprint och maraton utan det är en möjlighet till att bli ännu starkare och mer komplex som kanotist. Maraton kräver snabbhet, uthållighet och en vakenhet. Det bästa vore om du kan förutse dina konkurrenters nästa drag innan det sker.

Till sist, vi har hört att du är nere i Sydafrika och tränar inför säsongen. Hur är det att träna där och skiljer det sig något jämfört med Sverige?

Ja träningen i Sydafrika varierar mycket ifrån hur det är i Sverige. I Sydafrika tillämpar de ofta träningen efter hur ett maratonloppet ser ut. Det är träning i stora grupper med mycket taktikkörning och våghängning. Ofta är vi mellan 10-30 personer på vattnet som tränar ihop i blandade åldrar. Vissa pass har killarna resistans på så att vi kan paddla i grupp av fyra med två killar och två tjejer. Det finna alltid någon att träna med.

Nationell Maratonpremiär i Norrviken

Den svenska Maratonpremiären körs den 6 maj då klassiska Norrviken Runt i Sollentuna går av stapeln. Den högklassiga tävlingen lockar såväl elitkanotister som motionärer och bjuder på flera olika klasser och distanser. Tävlingen är även den första uttagningstävlingen för Maratonlandslaget. Mer om Norrviken runt hittar ni här.