Headerbild

Paddlande miljöhjältar på Kanotskolan i Luleå

2017-07-04 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Förra veckan avslutades Luleå KK:s Kanotskola med 70 barn och ungdomar. I år har temat "Miljön - vår arena" legat som ett filter över verksamheten och skapat ett härligt engagemang hos deltagarna.

Landets nordligaste slätvattenklubb ligger uppe i Luleå (längre norrut finns även Kiruna och Övertorneå med inriktning mot forspaddling).

Varje år arrangerar Luleå Kajakklubb kanotskola de två första veckorna av sommarlovet. Kanotskolan utgör grunden i klubbens rekrytering och lockar årligen många barn och ungdomar i åldern 8-14 år att prova på kanot under ledning av klubbens äldre ungdomar. 


Luleå är inte bara ett nordligt fäste för Sprint utan även för Kanotpolo - givetvis paddlades båda grenarna under Kanotskolan!

Satsning på miljötema 

I år gjorde klubben en satsning på ett stärkt miljöengagemang i samband med Kanotskolan. Under namnet Miljön - vår arena sökte man pengar via Postkod Stiftelsen för att få möjlighet att satsa lite extra på att synliggöra och sprida kunskap om miljöfrågor i samband med Kanotskolan. Postkod Stiftelsen gillade idén och gav grönt ljus.

Satsningen innebar att de 70 deltagarna dagligen tagit del av, och jobbat med, olika infallsvinklar och uppdrag som handlar om hur vi tar hand om vår miljö på ett hållbart sätt. 

Uppskattad skräpsamlartävling

Under veckorna genomfördes skräpsamlartävling bland grupperna. Det finns en alarmerande mängd plast i våra vatten som på sikt får förödande konsekvenser på både djurliv och, i slutändan, även oss själva. Deltagarna tog sig an uppgiften med stort engagemang och har under veckorna manövrerat sina kanoter i vattnet och längsmed strandlinjen för att plocka upp det som inte hör hemma där.

På den avslutande dagen besökte Luleå Kommun Kanotskolan och tog emot allt ihopsamlat skräp under en "skräpöverlämnings-ceremoni". Även lokaltidningarna besökte årets Kanotskola och uppmärksammade miljöengagemanget.


Ett härligt initiativ tyckte kommunen som mer än gärna kom och hämtade deltagarnas ihopsamlade skräp.

Förebildspaddling med miljöinriktning

Alla deltagare har även fått paddla med två av LKK:s landslagskanotister, seniorerna Joel Elenius och Henrik Strand vid ett antal tillfällen under veckorna. Under passen har de fått jobba med Allemansrätten på olika sätt. Bl.a. har de fått sätta ihop egna sånger med Allemansrätten-tema och paddlat runt till olika stationer och svarat på Allemansrätten-frågor. Ett smakprov på en av sångerna som skapades bjuder vi på här (testa gärna att sjunga den själva):

melodi: årstidsvisan (januari börjar året...)

text:

"Om en fågel är vid stranden har de bo i närheten.

Om man kommer dit och paddlar får man inte störa den.

Plocka stenar och pinnar från marken, men man får int´ skada barken"

Vid mellanmålen har de även fått noggrannt sopsortera förpackningar, påsar och annat, på två veckor blev det en hel del sorterat som nu kan återvinnas till nya material. 

Miljödelen, och att få en grund i ett respektfullt förhållningssätt gentemot miljön, är en av tre grundstenar i Svenska Kanotförbundets Paddelpasset.


Massor av paddling på Luleås fina vatten - som med hjälp av Kanotskolan nu är ännu lite finare!

Alla deltagare under Kanotskolan har nått målet att klara momenten på Gul nivå i Paddelpasset. Under den avslutande dagen fick de, med stor stolthet, ta emot sitt Paddelpass som ett kvitto och en uppmuntran på deras engagemang och kunnande inom både Teknik, Miljö och Säkerhet.

Bolla idéer och funderingar

LKK snappade upp möjligheterna med att söka stöd från Postkod Stiftelsen via en nyhet här på kanot.com. Det finns goda förutsättningar för klubbar som vill driva sin verksamhet framåt inom olika områden - integration, miljö, samverksan med skola m.m. - att få stöd för det. Kontakta gärna SKF eller er kontaktperson på DF/SISU för att bolla idéer, komma med förslag eller prata om vilka möjlighet som kan finnas för just er förening.