Information angående Kanotslalom, organisation
2017-11-06 i Kanotslalom / Nyheter
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSDet har kommit frågor till SKF efter att namnet "Svenska Kanotslalomförbundet" har dykt upp på internet och i sociala medier, en organisation som SKF inte har någon inblandning i.
Med anledning av att "Svenska Kanotslalomförbundet" har dykt upp på internet och diskuterats i sociala medier har det kommit frågor till SKF och det finns ett behov av att kortfattat reda ut några saker.
SKF är inte inblandad i "Svenska Kanotslalomförbundet" och det finns ingen sådan organisation ansluten till SKF. Det är inte heller ett förbund inom ramen för Riksidrottsförbundets (RF) verksamhet, det vill säga det är inte ett så kallat specialidrottsförbund (SF). Enligt RF:s stadgar ansluter sig ideella föreningar till SF vilket då också ger den ideella föreningen anslutning till RF.
I Sverige är det SKF som ansvarar för all kanotsport vilket till exempel innefattar att administrera nationella och internationella tävlingar samt att driva landslag. SKF är anslutet till RF och är det förbund som är erkänt av det Internationella kanotförbundet (ICF) vilket inkluderar den internationella kanotslalomverksamheten. Det är osannolikt att RF skulle anta ytterligare något specialidrottsförbund med kanotverksamhet i sitt program. Det innebär också att det är lika osannolikt att ICF skulle erkänna ytterligare någon kanotorganisation i Sverige.
Följande framgår av SKF:s stadgar:
"Svenska Kanotförbundet har till uppgift att främja och administrera kanotidrotten i Sverige på ett sådant sätt att den står i överensstämmelse med idrottsrörelsens verksamhetsidé enligt 1 kapitlet Sveriges Riksidrottsförbunds (RF) stadgar, samt att företräda denna idrott i utlandet och att verka för att kanotidrotten blir tillgänglig för alla. Till kanotidrott räknas all kanot- och paddlingsverksamhet där paddlaren använder en enkel eller dubbelbladig paddel och är vänd framåt i färdriktningen samt kanotsegling.
Förbundets verksamhet omfattar tävlings-, motions-, långfärds-, turist-, rekreations-, och friluftsverksamhet, utbildning samt forskning och utveckling inom alla nämnda områden. Alla åldrar från barn till de äldsta veteranerna ingår. Tävlingsverksamheten har inom områdena drakbåt, freestyle, kanotpolo, kanotsegling, kanotslalom, kanotmaraton, kanotsprint, störtlopp, surfski och parakanot utvecklats så långt att de har fastställda tävlingsregler i enlighet med de internationella reglerna. Vi har även svenska tävlingsregler för kajakcross och ståpaddling (SUP)."