Sprint & Parakanot-VM i Portugal, 22-26 augusti!
2018-08-21 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSEtt spännande Sprint & Parakanot-VM i Portugal väntar - med flera finalchanser för den svenska truppen, några dessutom med medaljvittring!
Ett hett Portugal välkomnar världseliten i Sprint och Parakanot till Montemor-o-velho för att göra upp om VM-medaljerna. Däribland den svenska truppen, bestående av elva aktiva från nio klubbar, där det i allra högsta grad finns förutsättningar för många goda prestationer, finalchanser och medaljhugg!
Helene Ripa först ut
Under onsdagen öppnar mästerskapet med Parakanotdistanser. Helene Ripa, Sveriges enda Parakanotist på detta VM, kör försöksheat på 200 m onsdag em. De tre första i de båda heaten går direkt till final medan de tre resterande finalplatserna utses i kommande semifinal.
Helene har öppnat säsongen urstarkt med ett förkrossande EM-guld tidigare i sommar samt ett silver på Världscupen. Inför VM tillhör hon en handfull kanotister som på förhand får ses som favoriter. Helene har ännu ingen VM-medalj på meritlistan men vissst finns det chans för den första nu i Portugal!
Stensils och Nathell leder sprintoffensiven
Martin Nathell har övertygat 2018 - bl.a. med ett glimrande guld på K1 1000 m när U23-VM avgjordes tidigare i sommar!
På torsdag kliver även sprintkanotisterna in i mästerskapet. En stark trupp som levererat stort under säsongen möter nu tuffast möjliga motstånd. Förbundskapten Peken Rönnestrand mönstrar följande trupp.
Damer
- Linnea Stensils, Vaxholm: K1 200 m, K1 500 m, K1 5000 m
- Moa Wikberg, Karlstad: K2 200 m, K2 500 m
- Melina Andersson, Bråviken: K2 200 m, K2 500 m
- Julia Lagerstam, Malmö: K1 1000 m
- Helene Ripa, Brunnsviken: KL3 200 m (se ovan)
En ung, talangfull damtrupp tar plats på VM där Linnea Stensils får hållas som den med störst chanser på förhand. 24-åringen från Vaxholm öppnade säsongen med ett gäng världsklasslopp på de båda Värdscuperna. Hon radade upp pallplaceringar och tog dessutom sin första seger någonsin på 500 m på VC II i Duisburg. 2017 i Racice missade hon finalen på både 200 m och 500 m med minsta möjliga marginal. I år har upplägget till större del varit inriktat mot att pricka formen till VM. Att Linnea är finalmässig på båda distanserna råder det inga tvivel om och är formen på plats och hon prickar rätt finns det medaljchans. Hon får även chansen på 5000 m, där hon under året visat stor kapacitet, även här finns chans till framskjuten placering.
Nya final- och medaljchanser väntar för världskanotisten Linnea Stensils!
Moa Wikberg hade ett lyckat VM ifjol med dubbla VM-finaler i K2 tillsammans med Karin Johansson. Karin, VM-silvermedaljören från 2017, väntar barn och avslutade säsongen efter EM (där det bl.a. blev ett brons!). Istället paddlar Moa med förstaårssenioren Melina Andersson, en oprövad duo men med hög besättningskompetens och hög toppfart. Ska bli spännande att se dem ta sig an världseliten på både 200 och 500 m.
Ytterligare en förstårssenior har paddlat sig in i VM-truppen. Julia Lagerstam har övertygat under säsongen. Inte minst på 1000 m, en distans som hon nu alltså mästerskapsdebuterar på. Julias starka motor ger goda chanser till en semifinal, kanske även ytterligare något lopp i någon av finalerna?
Herrar
- Martin Nathell, Ängelholm: K1 1000 m, K1 5000 m, K2 1000 m
- Albert Petersson, Södertälje: K2 1000 m
- Petter Menning, Vaxholm: K1 200 m
- Henrik Strand, Luleå: K1 500 m
- Theodor Orban, Lödde: K2 200 m, K2 500 m
- David Johansson, Brunnsviken: K2 200 m, K2 500 m
Även herrarna har visat stor utveckling till årets säsong. Inte minst Martin Nathell som steg för steg närmar sig den yppersta eliten även i seniorklassen. Han var hundradelar från A-final på K1 1000 m såväl på VC II som på EM. De minimala finalmissarna revanscherades dock när han vann U23-VM i slutet av juli, ett styrkebesked av största mått! Nu får han en ny chans att utmana om final på favoritdistansen. Martin kör även K1 5000 m, en distans där han var tolva på VM förra året och mycket väl kan vara med och fightas om topp 10 i Portugal. Martins tredje distans är K2 1000 m i par med Albert Petersson. En duo som tagit Sverige tillbaka till finalfältet på den klassiska svenskdistansen. De nådde final både på VC II och senare på EM. Till VM adderas ytterligare några toppbåtar så det lär krävas nya topplopp för ny finalpaddling, men visst finns chansen där.
Petter Menning och Henrik Strand tar hand om de återstående K1-distanserna. Henrik kör K1 500 m, en distans han även paddlade på EM då det blev en knapp B-finalmiss. Petter kommer till VM efter en strulig säsong. Han har dragits med en trilskandes armbåge som skjutit stora delar av tävlingssäsongen i sank. Nu, lagom till VM, är han dock med i fullt slag igen. Mästerskapskapacitet och rutin i massor i den trefaldige VM-medaljören som var finalsjua 2017. Ovisshet råder efter denna säsong men visst blir det spännande, och glädjande, att se Petter på startlinjen igen.
De två kortare K2-distanserna tar en nykomponerad duo hand om. David Johansson, som i Petters frånvaro dominerat 200 m i Sverige i år, delar kanot med förstaårssenioren Theodor Orban. En explosiv duo som även har uthålligheten som krävs för 500 m. Det är två täta distanser som ofta får sitt avgörande efter tiondelsduster, det gäller att duo Johansson/Orban har dem på sin sida.
Följ VM
Livesändningar, resultat och mycket mer hittar ni på ICF:s hemsida: Sprint & Parakanot-VM
Allt från det svenska laget följer ni mest och bäst via deras facebooksida Swedish Sprint Kayak Team