Möte i Klippan om paddlingsmöjligheter
2019-05-13 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSKlippans kommun var en av många kommuner som hörde av sig efter Kanotförbundets utskick om att vi vill vara med när det planeras dammutrivningar och vattendragsrestaureringar.
Klippan har köpt tre kraftstationer och planerar att dammutrivningsarbeten i Rönne å, som är en populär kanotled. Miljö- och naturvårdsperspektivet är primärt, men friluftslivet finns också med i målbilden. Kanotförbundet och Länsstyrelsen Skåne tog initiativ till ett möte, och förra veckan träffade Kanotförbundet representanter från Länsstyrelsen Skåne, Klippans kommun och Naturentreprenad Syd. Syftet med mötet var att diskutera hur dammutrivningarna påverkar paddling i Rönne å och säkerställa att paddling även fortsättningsvis kan ske på ett tryggt och säkert sätt, samt om det kan skapas möjligheter till fors- och freestylepaddling.
Fredrik Lundberg berättar hur arbetetet med återställning går till.
Kanotförbundet har tillsatt en projektgrupp för att bevaka kanotintressen vid vattenåterställningsarbeten och dammutrivningar. Från projektgruppen var Katinka Ingves, SKFs kansli, och Torbjörn Änguist, Friluftsfrämjandet Malmö, med på mötet i Klippan. SKF bad våra två Godkända Kanotcentraler Rönneådalens Sport och Fritid, och Kanotcentralen Stockamöllan att vara med, som lokala experter på Rönne å och paddlingen där.
Det blev ett givande möte, och förhoppningsvis startskott på ett bra samarbete för att utveckla Rönne å för både fiskar och kanotister. Engagemanget från Klippans kommun och Länsstyrelsen att få med kanotperspektivet är starkt, och restaureringarna av Rönne å har potential att bli föregångare för andra kommuner. Vi hoppas att fler kommuner tar initiativ till att bjuda in representanter för paddling när de planerar vattenåterställning och dammutrivning!