Paddelpasset skapar utveckling och trygghet, för både individ och klubb
2019-10-16 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSPaddelpasset når nya höjder, efter fjolårets rekordår tas nu ytterligare ett steg i Sverige. När 2019 summeras landar antalet utfärdade Paddelpass på runt 1400 st, glädjande utveckling som ger en god grund för trygg, säker och lustfylld paddling!
Svenska Kanotförbundet ansvarar för Euro Paddle Pass i Sverige, genom den svenska versionen ”Paddelpasset”. Tillsammans med de 13 övriga europeiska länderna som ingår i EPP-samarbetet utvecklas konceptet kontinuerligt. Befintliga riktlinjer ses över, nya tas fram för tillkommande grenar och kopplingen till ländernas olika utbildningar skapar en bra grund för utveckling.
Paddelpasset innebär en examinations- och utbildningstrappa för kanotister. Via sex nivåer, som består av olika moment inom tre huvudområden – Teknik, Miljö, Säkerhet – får kanotister möjlighet att utveckla sina färdigheter.
De sex nivåerna delas in i vit, gul, grön, blå, röd och svart. Den vita och gula nivån innehåller samma moment oavsett vilken typ av farkost du paddlar. På grön nivå delas Paddelpasset upp i tre inriktningar; Kajak, Canadensare och Fors. På blå, röd och svart nivå har varje gren specifika moment.
Ett vitt Paddelpass kan alla som prova på att paddla få, som en morot för fortsatt utveckling med syftet att väcka lust och nyfikenhet för paddling. På gul nivå får paddlaren börja upptäcka mer, fokus ligger på de mest grundläggande delarna i att t.ex. kunna föra fram och manövrera sin kanot, att veta och kunna visa prov på hur man hanterar en tippning samt de väsentliga delarna i Allemansrätten. Ett gult Paddelpass är rimligt att nå för en paddlare som genomfört en nybörjarkurs med lämpligt innehåll. Den gröna nivån kräver något mer kontinuerlig övning och utgör en mycket god grundnivå att ta avstamp ifrån i sin fortsatta utveckling. Ett grönt Paddelpass visar att paddlaren har grundläggande kunskap inom teknik, säkerhet och miljö och kan ta ansvar för sig själv såväl inför, under och efter paddling i trygga förhållanden.
Kanotförbundet vill aktivt jobba för att klubbar, kanotcentraler och utbildningar som håller på med paddling använder och utvecklas med stöd av Paddelpasset i sin verksamhet.
Läs mer om Paddelpasset, de olika nivåerna och dess moment och hur du själv kan utvecklas genom konceptet, eller utveckla din verksamhet/klubb med Paddelpasset som röd tråd och grund på www.kanot.com/paddelpasset.
Du är också välkommen att kontakta någon av Kanotförbundets utvecklare som jobbar med bl.a. Paddelpasset:
- Katinka Ingves
katinka.ingves@kanot.com
076-611 43 03 - Dag Johansson
dag.johansson@kanot.com
070-37 25 448 - Fredrik Karlsson
fredrik.karlsson@kanot.com
073-027 49 54