Headerbild

Äventyr & utbildning under Maratonlandslagets träningshelg

2020-04-06 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Det blev fullpackad och blåsig träningshelg med långtur i skärgården, hjärtscreening och workshop kring bålens betydelse i paddling för maratonkanotisterna.

Under den gångna helgen styrde förbundskapten Danny Hallmén upp en träningshelg för maratonlandslagets seniorer. I coronatider arrangerades helgen utifrån ett antal restriktioner med individuella bilresor, träningsanpassning osv så att en säker helg kunde genomföras.

Vid starten under fredagen blåste det 8m/s västligt i vindkänsliga (speciellt västligt) Nyköping och det tänkta paddelpasset blev istället ett hårdare backintervallpass i närliggande slalombacken vid Ryssbergen. 8-10 intervaller avverkades i den 2-2:30 minuter långa backen, med goda kämparinsatser.


Rebecka Gustafsson Lönnroth (i rosa) och Agnes Klahr matar slalombackar!

Lördagen bjöd på lugna morgonförhållanden och ett tidigt tröskelpass i potentiella tävlingsbesättningar i K2. 12x3 minuter, med avslutande 8 sekunder i maxfart. På herrsidan blev det bra kamp mellan de nationellt starka 5000 båtarna Isak Maxstad/Nils Toresson, Emil Svensson/Emil Torstensson och en av sprintlandslagets U23-båtar Erik Andersson/Karl Brodén. Agnes Klahr från Jönköping bjöds in för sparring och samkörde med Rebecka Gustafsson Lönnroth.

Under eftermiddagen blåste det upp rejält och det tänkta distanspasset byttes istället till ett mer äventyrsbetonat långpass i mixade Anita-K2:or där gänget nådde Nynäs Brygga i Tystberga efter 3,5-4 timmars paddling i skärgården.


Långpass! I en, för Maratonlandslagets del något ovan, kanottyp. 

Söndagen startade med hjärtscreening av Anna Carlén, specialist inom klinisk medicin. Både RF, IOC och socialstyrelsen rekommenderar hjärtscreening regelbundet för elitidrottare mellan 16-35 år och maratonlandslaget har i år valt att ta ett större ansvar för aktiva och ledare.


Hjärtscreening pågår, här på Förbundskapten Danny.

Direkt efter screeningen höll fysioterapeut och kanotisten Johannes Nilsson en workshop i bålens roll för kraftutveckling, rörlighet och skadeförebyggning inom paddling. Det blev en två timmar lång väldigt nyttig utbildning och även ett resultat med ett gäng riktigt trötta kanotister.


Johannes Nilsson (i vitt) höll en uppskattad workshop med fokus på bål.

Helgen avslutades direkt efter med 2st 2500m lopp i K1, där de aktiva fick känna på årets första tävlingsmoment. Förstaårsseniorerna Karl Brodén och Rebecka Gustafsson Lönnroth visade på bra grundform och tog hem båda loppen.


Karl Brodén lägger ner paddeln efter ett av 2500 m-loppen.

En bra helg signerad maratonlandslaget! Härnäst hålls en digital infoträff och workshop i veckan via videokonferens för laget. Fokus blir att diskutera den kommande säsongen och tankar kring just säsongsupplägg under Coronatider.

Följ Maratonlandslaget via deras facebook-sida.

Som nämns inledningsvis vidtogs flera åtgärder för att följade de rekommendationer som finns med anledning av coronaviruset. Bl.a. har ansvariga använt det riskbedömningsverktyg som finns via Folkhälsomyndigheten för att analysera verksamheten och nödvändiga åtgärder. Ett verktyg som såklart även kan användas av klubbar och liknande för att anpassa aktiviteter.