Kanotförbundet leder internationellt projekt om paddling och funktionsnedsättning
2020-05-18 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSS"Freedom on Water" är ett Erasmus + Sportprojekt som åren 2020-2021 drivs av Kanotförbundet. Projektet handlar just om att öppna vägen till paddling för människor med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
Paddling är ett sätt att komma ut i naturen, att motionera och träna, och att tävla för alla, oavsett förutsättningar. Kanotförbundet arbetar för att främja tillgänglighet i bred bemärkelse. Tillsammans med Polen, Danmark och Finland är målet att skapa ett kunskapsnätverk som kan fungera som resurs för klubbar, för enskilda och för andra organisationer som behöver kunskap och stöttning i att påbörja eller utveckla verkssamhet för målgruppen. Ett par klubbar i varje land ska tillsammans med nätverksrepresentanter hitta och använda de bästa metoderna för att nå ut, för att skapa rätt förutsättningar på klubben och göra det möjligt att upptäcka paddling.
Projektnätverket består av en rad kunniga personer som tillsammans kommer att driva projektet i respektive land. Svenska Kanotförbundet är projektägare. Projektet har en hemsida som just nu är under uppbyggnad. Där kommer material och information att läggas ut.
I den svenska projektgruppen ingår Anna Bjerkefors (forskare på GIH som arbetar bland annat med klassificering), Mats-Erik Bjerkefors från RG Aktiv Rehabilitiering, med lång erfarenhet av att arbeta med parakanot och medförfattare till boken Kajak- och skridskohandbok för dig med funktionsnedsättning, Cecilia Velin som är välmeriterad tävlingskanotist på internationell nivå och aktiv i klubben Eskimå där hon brinner för att engagera fler i kanotsporten, samt från SKFs kansli generalsekreterare Dag Johansson och Katinka Ingves som arbetar med främst friluftsliv och rekreationspaddling.
Som en del av projektet kommer ett antal föreläsningar att erbjudas. Först ut är Anna Bjerkefors och Johanna Rosén som föreläser om klassificering för parakanot, samt Róża Zarańska som kommer att föreläsa om likheter och skillnader i regler i OS, Paralympics och Special Olympics.
Missa inte detta tillfälle att höra de här tre experterna! Det är helt kostnadsfritt. Föreläsningen ges den 9 juni kl 17.15-18.30 via TEAMS-länk. Du måste koppla upp dig kl 17 för att hinna checka av så att tekniken fungerar. OBS! Föreläsningarna är på engelska eftersom de ingår i det internationella projektet och ska vara tillgängligt för alla projektdeltagare och andra intresserade i respektive land.
Anmälan: Maila till katinka.ingves@kanot.com senast 3 juni för att få en länk till föreläsningen. Du behöver kunna koppla upp dig på internet för att delta.
Om föreläsarna:
Anna Bjerkefors är docent i idrottsvetenskap på GIH, arbetar för RF som expert på parakanot, och bland många uppdrag bland att som internationell klassificerare för parakanot.
Johanna Rosén är doktorand på GIH, och skriver sin avhandling om klassifikation för parakanotister, och är sekreterare i Internationella Kanotförbundets avdelning för parakanot.
Róża Zarańska är rektor på Special Center for Children and Adults with Intellectual Disability and Autism in Malbord, och expert i Special Olympics Polen, pedagog, domare och coach för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
På bilden syns Katinka från SKF och Beata Dobak-Urbanska och Romuald Schmidt från den polska partnerorganisationen START under uppstartsmötet i Bryssel tidigare i år.