Sommaren när fler upptäcker paddling?
2020-06-16 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSPlötsligt är inte semesterresan möjlig – vad ska du hitta på för att ändå få känna den där efterlängtade känslan av frihet och kanske lite äventyrlig spänning?
För många familjer har sommaren förvandlats till ett svart hål, där kanske både pengar, drömmar och planer försvunnit. Om något gott ska komma ur denna förunderliga tid med personliga tragedier och samhällelig förändring, så kanske det kan vara att vi blir fler som upptäcker att det stora äventyret, eller det stillsamma lugnet, finns i vår närmiljö.
Kanotförbundet vill påminna om paddling som både träning för motions skull och som ändamål och medel för att uppleva våra svenska vatten. Alla mår bra av fysisk aktivitet, och det är ett faktum att vi kopplar av och får glädjefyllda upplevelser när vi vistas i naturen. Många av Kanotförbundets anslutna Godkända Kanotcentraler är små familjeföretag, som nu kämpar för att få det att gå ihop. För vissa verksamheter är utländska sommarturister en viktig grupp gäster som gör att verksamheterna överlever, men i år är det en grupp som troligtvis inte kan komma på kanotsemester. Där finns ytterligare ett skäl att leta upp ett lokalt kanotföretag att stötta.
Sommarsemestern är ett fantastiskt tillfälle att kunna ta med hela familjen på paddeläventyr. Godkända Kanotcentraler finns mitt inne i Stockholm och ute i yttersta kustbandet, från Skåne till Lappland och allt däremellan. Glöm inte bort forspaddling, det är en spännande aktivitet för alla åldrar och passar allt från nybörjare till erfarna kanotister. ”Ostkustens skärgårdar är fantastiskt vackra”, tipsar Kanotförbundets Katinka Ingves om.
Paddling är den perfekta ”corona-aktiviteten” – utomhus, små grupper, avstånd från varandra, du kan komma omklädd till klubben eller kanotcentralen och behöver inte vara i något omklädningsrum. För att paddlingen ska bli både trygg och rolig är det viktigt att anpassa den efter kunskap, välja miljö och tidpunkt samt gärna tillsammans med utbildad ledare. Paddla aldrig i kallt vatten utan rätt kunskap och utrustning. Grundreglerna är alltid flytväst, aldrig ensam, alltid kunna kommunicera (mobiltelefon i vattentätt fodral, VHF eller liknande). Och kom ihåg att värna vår Allemansrätt och att ta reda på om det är eldningsförbud. Kanske blir paddling ett livslångt intresse, enkelheten och variationen är oslagbar!
Här har vi samlat länkar med tips på var du kan paddla och hitta inspiration:
- Hitta till Kanotförbundets anslutna Godkända Kanotcentraler
- Kanotguiden ger tips på både kanotleder, Kanotklubbar och Godkända Kanotcentraler
- På hemsidan Vattenliv – paddla genom Sverige finns utvalda pärlor att upptäcka där det dessutom finns spännande information om naturen och miljön runtomkring
- Letar du kanotinspiration kan du hitta paddelberättelser på facebook-sidan Friluftsliv i Sverige, där du också får inblick i många andra utomhusaktiviteter
- Ansvarsfull naturvistelse, Allemansrätten