Riktlinjer för tävlingsarrangemang
2020-06-19 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSSedan den 14 juni är det återigen möjligt att tävla, även nationellt. Dock råder fortsatt förbud, råd och rekommendationer som ska följas. SKF:s riktlinjer för tävlingsarrangemang utgör stöd för kommande arrangörer.
Under torsdagskvällen den 18 juni höll SKF ett öppet informationsmöte med anledning av att tävlingar nu planeras i närtid. Samtliga idrottsförbund som ska genomföra tävlingsverksamhet har fått ta fram riktlinjer för hur verksamheten ska kunna bedrivas för att minimera risken för smittspridning. Alla arrangörer av kanottävlingar förväntas följa riktlinjerna.
Förbudet mot offentliga tillställningar, ex. en kanottävling, som samlar fler än 50 deltagare innebär en utmaning för många tävlingar som lockar fler än 50 deltagare. Riskidrottsförbundet och Polismyndigheten har centralt klargjort hur förbundet ska tolkas i idrottsliga sammanhang. Det står klart att tävlingar kan ha fler än 50 deltagare så länge det inte är fler än 50 st på tävlingsarenan åt gången. I praktiken innebär detta att en tävling kan ha 100 anmälda men tidsprogrammet läggs så att max 50 deltagare befinner sig på tävlingsarenan samtidigt. Till tävlingsarenan hör själva tävlingsbanan/planen samt ev. bryggor, vägningstält etc.
Oavsett mer än 50 deltagare eller inte ska samtliga arrangörer vidta åtgärder för att minimera smittspridning utifrån de övriga råd och rekommendationer som gäller.
Riktlinjerna anger även att kontakt med lokal polismyndighet ska tas inför tävlingen för att säkerställa att tävllingen och dess åtgärder är godkända att genomföra. Det kan råda lokala/regionala skillnader över landet vilket föranleder en lokal/regional kontakt med polis.
Vidare understryks vikten av "Allas ansvar" för att gå i takt med riktlinjerna. Det räcker inte att arrangören gör ett bra jobb utan helheten bygger på att såväl aktiva, ledare, funktionärer och andra följer de givna riktlinjerna.
Minst sagt mycket som är annorlunda och det vanliga, ofta stora jobb, med att arrangera en tävling får ytterligare en dimension. Men det går! Och tillsammans kan vi se till att arrangera bra, roliga och utvecklande tävlingar under säkra former för våra tävlingssugna kanotister.
Ni hittar riktlinjerna i sin helhet här: SKFs riktlinjer för tävlingsarrangemang