Nytänk när Chalmers-studenter tog sig an kanotprojekt
2020-06-25 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSEn grupp studenter vid Chalmers Tekniska Högskola tog i höstas an sig ett uppdrag från SKF med fokus på "billiga och bra klubbkanoter".
Inför höstens start av studentarbeten vid Chalmers Tekniska Högskola la SKF ut ett uppdrag med inriktningen "billiga och bra klubbkanoter". Ett gäng studenter nappade på idén och tog sig an uppgiften. Ett par studiebesök på närliggande Näsets PK och Kungälvs KK gav dem en inblick i hur kanotverksamhet kan se ut och framförallt hur de kanoter som används är konstruerade.
Tidigt i processen utkristalliserades två huvudspår med utvecklade kanottyper att använda i klubbverksamhet. En som gick åt det mer traditionella "slätvatten"-hållet och en kanottyp som mer liknande en hybrid av en traditionell slätvattenkajak och en surfski. Nyfikenheten och det mer nytänkande andra spåret vägde över och gruppen fortsatte att resonera och rita på hybridmodellen.
Skiss framtagen under arbetets gång.
På slutpresentationen innan terminen avslutades höll gruppen en väl genomförd presentation av hur deras tankar gått samt beskrev det förslag de tagit fram som skiss. En kanotmodell som fångat flera av de fördelar som finns i de två huvudtyperna som bildat hybriden. Ett intressant arbete att bygga vidare på, förhoppningsvis under ett större projekt kommande år. Kostnadskalkylen visade även på ett klart billigare pris än genomsnittet, något som också var målet med arbetet. Modellen innehöll även andra utvecklingsdelar, så som "ingjutna" instruktioner på däcket och ett roder som trots islag inte ska skada skrovet.
- Gruppen har gjort ett gediget och imponerande arbete! De har satt sig in i och förstått de utmaningar och möjligheter som finns inom verksamheten på klubbnivå och därifrån skapat ett delvis nytänk i det förslag de la fram om en billig och bra klubbkanot. Klart intressant och vi hoppas på en fortsättning av något slag, sammanfattar kanotförbundets generalsekreterare Dag Johansson.
Även Riksidrottsförbundet var med och lyssnade på studenternas slutredovisning och gillar utvecklingen att idrotten och akademin samverkar.
- Idrottsteknologin känns som en viktigt del av idrottens framtid, utvecklingspotentialen är stor. Kajakprojektet är ett väldigt bra exempel. I utvecklingen av olika specialidrotter och inte minst i arbetet inom det samordnade elitidrottsstödet tror jag väldigt mycket på att satsa och stödja konkreta FoU-projekt, säger Kent Lindahl, ansvarig på RF.
Den nyfikne hittar hela rapporten här.
Från ett av studiebesöken studenterna gjorde under deras arbete. Här på Näsets Paddlarklubb i Göteborg.