Maratonlandslaget tog sig an Göta kanal's 190 km!
2020-07-28 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSUnder fyra dagar avverkade maratonlandslaget ett tämligen unikt träningsläger, där de paddlade 190-200km längs Göta kanal. Ett så kallat "A till B-läger" från Mem vid Östersjön till Sjötorp vid Vänern. Ett gränsöverskridande läger på flera plan.
I pandemitider, med inställda internationella tävlingar tog maratonkaptenen Danny Hallmén chansen att arrangera ett lite unikare träningsläger för maratonlandslaget, där de aktiva dag för dag tog sig från ett ställe till ett annat. Göta kanal och dess 190 km var utgångspunkten för lägret, vars syfte var att utöver bra träning, bidra till upplevelse av nya miljöer, utmaning och även till att spräcka gränser hos de aktiva.
Till hjälp hade Danny, Patrik Svensson som jobbar i kanotslalomkommittén, som utöver att bidra till riktigt bra service under dagarna, också gav ett uppskattat grenöverskridande erfarenhetsutbyte både mellan ledarna och de aktiva.
Lägret började redan kvällen innan paddlingen startade och givetvis passade gänget på att testa av den ökända glassen i Söderköping.
Dag 1: Mem - Norsholm - Berg, 56 km
Lägret startade i hamnen Mem, porten till Östersjön, där de aktiva avverkade sträckan genom tre olika tröskelblock. Första blocken bestod av tre stycken "geografiska trösklar", dvs tröskelfart till en sluss, vila i lyften och sen på med tröskel till nästa (sträckor kring 1-2,5km). Nästa block bestod av "distansbaserad tröskel" med 4x1000m i tröskel och 200m vila. Tredje blocken bestod av "tidsbaserade tröskel" med 5x5min, vila: 1min, innan det blev lunchpaus i Norsholm.
Karl Brodén drar en tröskelintervall under förmiddagen, innan Norsholm.
Under eftermiddagen skulle sjön Roxen besegras, en väderkänslig sjö, men även om vädret var ostadigt under dagen så såg prognosen god ut. Ack så fel vi hade. Tidigt bröt störtregn, starka vindar och ett åskoväder ut och de aktiva fick söka skydd. De aktiva som körde ett distanspass i besättning fick göra om sin rutt lite och nådde aldrig Berg, utan blev hämtade längs norra stranden av Roxen, men flera aktiva såg till att göra sina kilometer för att klara dagens etapp. Efter paddlingen bjöds det på middag hemma hos coach Danny vid kanalen i Berg.
Dag 2: Berg - Borensberg - Motala; 36 km
Dag två bjöd på en av kanalens vackraste och mest kända sträckor från Bergs slusstrappa till Borensberg. Här avverkade kanotisterna ett så kallat "produktionspass" innehållandes 10x40 sekunder i "500-metersfart" start var 5:e minut, följt av 5 km distanstempo, där de äldre coachade de yngre att hänga på våg och byta positioner i en stor klunga. Med trötta kroppar och ett energidrivande pass, passade coach Danny på att lägga in ett 1500-1800m race i fullt tempo. Träna på att paddla hårt när en är trött, var syftet.
Vacker kanalpaddling kring Borensberg under ett snabbdistanspass.
Under eftermiddagen skulle kanotisterna ta sig över sjön Boren, också den en förrädisk sjö vid västlig vind, vilket det såklart var under dagen. Istället blev det ett snabbdistanspass med 4x20min i bra tempo i besättning och våghängning på kanalen igen. Samtidigt som de aktiva var ute och tränade passade den lokala tidningen MVT på att göra ett fint repotage.
Dag 3: Motala - Karlsborg; 33 km
Under dag tre skulle de aktiva ta sig över sjön Vättern. Den här dagen sågs som lägrets "återhämtningsdag" och vi hade hyrt havskajaker för att på ett säkert sätt kunna ta oss över den stora sjön. För att få uppleva lite skärgård och få en både vackrare och säkrare paddling paddlade vi från Medevi brunn över via Stora och lilla Röknen, ner längs den västliga stranden till Karlsborg. En lite längre paddling med sina 35-36 km än originalsträckan.
Strax innan start över sjön Vättern i säkra havskajaker.
Med lite långsammare havskajaker blev det en lång dag till sjöss, men väl i Karlsborg så bjöds det upp till mer paddling i form av SUP och de aktiva hade fortfarande lite energi kvar för att testa den lokala pumptrack-banan på sparkcykel. Totalt blev det upp mot 5,5 timmar aktivt, en bra "återhämtningsdag"!
Magnus Lindén visar upp stil på en SUP-bräda i Karlsborg.
Dag 4: Karlsborg - Vassbacken - Sjötorp; 64 km
Längsta etappen kvar. Med start i Karlsborg i besättning fick de aktiva ett "maratonanpassat sprintpass" som bestod av 20 sekunder i fart 3+ följt av 10 sekunder fart 5, start var 6:e minut i 90 minuter, däremellan distansfart. Syftet var att träna på att slå om till maxfart från redan högt tempo, precis som i en spurt eller ett ryck, samtidigt som att träna sprintkvalitén även när de är trötta. Här paddlade några kanotister fel i sjön Viken och några tappades bort (vi följde alla med GPS under hela veckan), så det blev från ledarhåll en lite orolig förmiddag... Men alla kanotister dök upp, även om några fick korta av sträckan lite för att hinna till lunch.
Sjön Viken bjöd på bra paddelförhållanden och ett maratonanpassat sprintpass.
Lunchpaus i Vassbacken, klassisk mark för kanotister i och med Göta kanalloppets startplats och här avnjöts lunch innan det var fri paddling upp mot slutdestinationen Sjötorp. Fri paddling och ett stundande mål brukar höja farten hos de aktiva och visst slog tävlingsdjävulen in ju närmre de kom Sjötorp.
Väl i mål välkomnades många av föräldrar eller anhöriga och de flesta i gruppen kunde checka av sina 190 km och några var till och med uppe på 200 km under de fyra dagarna. Här avnjöts en välförtjänt grillbuffé tillsammans med lite musikquiz och kvälls-minigolf innan det var hemfärd efter en natts sömn.
Nöjda deltagare i Sjötorp efter att ha avverkat ~190 km längs Göta kanal.
Sammanfattningsvis ett för ledarna logistiskt krävande, men mycket lyckat och värdefullt läger där många aktiva spräckte sina gränser i form av träningsvolym och ny upplevelse av att kroppen klarar mer än vad man tror. De aktiva upplevde det både lyftande att se nya miljöer och även känslan av att ständigt vara på väg någon stans. Något som hjälpte mycket mentalt under långa träningsdagar.
/Danny Hallmén - maratonkapten