Headerbild

Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt ansvar

2020-09-23 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Folkhälsomyndigheten påminner idag idrottsrörelsen att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning. RF uppmanar idrottsförbund, föreningar, aktiva och ledare att fortsätta ta ansvar för att minska smittspridning.

Folkhälsomyndigheten pekar på att idrottslag på olika nivåer och i olika idrotter fått smitta i laget och riskerna med spridning. Folkhälsomyndigheten påminner om att den som arrangerar träningar och tävlingar ska göra en riskbedömning, se till att trängsel i samband med arrangemanget undviks och att det finns goda möjligheter till handhygien. Då närkontakt på planen inom flera idrotter är oundviklig är det extra viktigt att utövare stannar hemma även vid milda symtom som hör ihop med covid-19. Att till exempel dela vattenflaska och annan utrustning är olämpligt.

– Vi är inställda på att även hösten kommer att vara präglad av restriktioner på grund av corona. Vi behöver planera för att det kommer att påverka idrottsrörelsen under hela 2021. Just nu arbetar vi med analyser för att ta fram olika scenarier inför 2021. Det är osäkra och tuffa tider då det gäller att stå starka tillsammans och hjälpas åt, både inom idrottsrörelsen och i samhället i stort, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Kanotperspektivet

Idrotten behöver fortsätta ta ansvar och planera sin verksamhet så att trängsel undviks och att det finns bra möjligheter till god handhygien, mer i Allmänna råd till idrotten. Detta gäller såklart även för oss inom kanot.

Tänk till, anpassa

Vi har sedan tidigare uppmuntrat till att ställa om snarare än att ställa in. Nu är hösten här och runtom i landet flyttas allt mer verksamhet in. "Ställ om, inte in"-konceptet är gångbart även här. Det är ok att genomföra träningar inomhus. Alla klubbar har olika förutsättningar så alla bör genomföra en riskanalys, snarlik den som länkas ovan. Hur kan ni förhindra att trängsel uppstår, behöver ni vidta några extra åtgärder för att hålla rent och möjliggöra god handhygien.

Nyhetsbilden, tagen vid prisutdelning under USM i Sprint i Södertälje för ett par veckor sedan får symbolisera gott ansvarstagande. Denna gång bl.a. från prisutdelaren, tillika landslagskanotisten, Albert Petersson - bra!

Tävlingar

Nationell tävlingsverksamhet har varit igång under stora delar av sommaren. Från mitten av augusti har även den största grenen, Slätvatten, kommit igång med sina tävlingar. Bra och ansvarsfulla arrangemang rakt igenom, det går!

Lägerverksamhet

Läger är kul, och klart genomförbart även under dessa speciella omständigheter. Varje lägerarrangör har ett ansvar att genomföra ovan nämnda riskanalys och sedan vidta de åtgärder som krävs för att - igen - undvika att trängsel uppstår och möjliggöra god handhygien. Både mindre klubbläger och större nationella läger planeras under hösten. Tillsammans tar vi ansvar och gör det möjligt. Både att träffas över klubbgränser, bjuda in varandra till klubbar och genomföra bra - och anpassad - verksamhet tillsammans. Och, som tur är - väl på vattnet är det mesta sig likt, kör! 

SKF:s krisgrupp

Kanotförbundets krisgrupp sammanträder fortsatt kontinuerligt. Önskar ni komma i kontakt med krisgruppen är ni välkomna att göra så via dag.johansson@kanot.com.