Headerbild

Fältbesök vid Nittälven

2020-10-26 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Kanotförbundets projektgrupp för kanotperspektiv på återställning av flottningsleder och dammrivingar gjorde ett fältbesök vid paddlingssträcka i Nittälven. Länsstyrelsen i Örebro bjöd in till träff för att få veta mer om önskemål från paddlare.

Från 1700-talet och fram till 1950 användes Nittälven till att flotta timmer. I likhet med många andra gamla flottningsleder återställs Nittälven till så ursprungligt skick som möjligt. Vattenmiljön och den biologiska mångfalden som tagit skada av människans påverkan ska få nytt liv med hjälp av olika åtgärder. Nittälven är unik med sin meandrande väg genom våtmarker och orörd natur, och att den är en av få oreglerade vattendrag, där inga kraftverk byggts med dammar och andra hinder. Detta gör Nittälven till ett spännande paddlingsvatten när vattenflödet är tillräckligt.

Kolbron Nittälven

Curt Svensson, Anders Ahnesjö och Katinka Ingves från Kanotförbundets projektgrupp var på plats vid Kolbron en solig och kylig morgon. Länsstyrelsen Örebro var också där med fyra personer med olika ansvarsområden kopplade till utformningen av frilufts- och naturreservatområdet Nittälven. Från den Godkänd Kanotcentralen Nordic Discovery kom Mikael Nilsson, som har många turer på den restaurerade sträckan. Intresset för Packraftpaddling växer, och en representant för packraftpaddlare deltog också för att ge synpunkter. Kanotförbundets projetkgrupp har som mål att ta fram en manual för kanotperspektiv på älvrestaurering, samt att bevaka intressanta paddelområden.

Fors, Nittälven

Tre olika forsar besöktes, med början i Kolbron och avslut vid Uvbergsbron, som också är den plats som är vanligast som iläggsplats. Däremellan hanns det med lunchpaus vid den vackra gläntan i Dansarbacken.

De forsar som besöktes har medvetet restaurerats så att det ska gå att komma fram med kanot. Det är i stort ett gott arbete som har gjorts, och de detaljer med stenar som kunde placerats bättre gicks igenom, och det blir ett bra medskick till Länsstyrelsen för förståelse av principerna för behoven för kanotister. Framför allt är Kanotförbundet positiva till den öppna inställningen och viljan att ta in kanotperspektivet, och att där det är möjligt återställa med hänsyn till både biologiska värden och friluftsvärden, och inte minst säkerhet för paddlare. Kommunikation och dialog, i ett tidigt skede, skapar bra förutsättningar för att vi även i framtiden kommer att kunna paddla i våra älvar.