Träna tryggt och ansvarsfullt över jul & nyår!
2020-12-22 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSDe senaste dagarna har tonen och rekommendationerna skärpts ytterligare. Något alla, inklusive kanotklubbar runtom i landet, behöver lyssna på, förstå och ta ansvar.
Skärpta restriktioner kräver fortsatt ansvar även av idrotten
I slutet av förra veckan meddelade regeringen skärpta restriktioner. Bl.a. att all verksamhet som drivs av stat, regioner och kommuner och "inte är nödvändig" bör omedelbart stängas fram till den 24 januari. Det kan handla om t.ex. badhus och idrottshallar. Det påverkar såklart alla kanotklubbar som har verksamhet i lokaler som nu tillfällig stängs ner.
Tydlig uppmaning även till klubbägda lokaler
För många kanotklubbar som äger sina egna lokaler är de skärpta restriktionerna även en tydlig uppmaning att ta ansvar för att anpassa verksamheten för att förhindra smittspridning. Kommande helger brukar innebära många kära återseenden på klubbar runtom i landet när hemvändare har klubbesök på den givna att-göra-listan. Gemensamma träningspass och aktiviteter med nuvarande och före detta kanotister är en lika given tradition som många andra. Detta är inte möjligt i år. Tråkigt men självklart utifrån de nu gällande rekommendationerna.
Samtliga klubbar uppmanas att fortsätta se över hur er verksamhet bedrivs. Idrotten behöver ta ansvar för hela kedjan, från det att en aktiv lämnar hemmet tills dess att hen kommer hem igen. Den verksamhet som klubben ansvarar för ska inte bidra till att t.ex. trängsel uppstår någonstans längsmed kedjan. De nationella råd som gäller ska följas. Om det inte går att genomföra verksamhet utan att följa råden behöver verksamehten anpassas. Om det trots anpassningar inte går att säkerställa en trygg verksamhet utifrån ett smittoperspektiv ska verksamheten ställas in och egen träning rekommenderas.
Beroende på hur kommuner och regioner bedömer läget kan även utomhusanläggningar stängas ner, likt ovan nämnda inomhusanläggningar. Även om paddelvatten inte ses som en kommunal idrottsanläggning behöver klubbar ta del av och agera på även den information ni får från kommun och region.
Vi har under det gångna året konstaterat några gånger att vi bedriver en relativt trygg idrott ur ett smittoperspektiv. Vi har även tagit del av att ni runtom i våra kanotklubbar har tagit ansvar för att även anpassa verksamhet och lokaler för att följa gällande rekommendationer även på land. Fortsätt med det!
Ställ om. Även om det innebär att det inte blir någon gemensam julinnebandy, julstyrketräning, mellandagsgym, julbastu, gemensam fika eller liknande. Tids nog blir det tid för såna aktiviteter igen, men inte i år.
Mer information
Mer information om coronaviruset och idrottsrörelsen hittar ni på Riksidrottsförbundets hemsida.
FHM har sedan de skärpta rekommendationerna förtydligat det som gäller för idrottsrörelsen enligt nedanstående:
- Regeringen har rekommenderat att all verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som inte är nödvändig omedelbart bör stängas ned fram till den 24 januari, och Folkhälsomyndigheten vill komplettera rekommendationen.
- Motion är viktigt för folkhälsan och träning är en prioriterad verksamhet även under pandemin. Mot bakgrund av den lägre risken för smittspridning utomhus och motionens betydelse för folkhälsan bedömer Folkhälsomyndigheten att träning utomhus kan hållas i gång i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar.
- Detta kan endast ske under förutsättning att utomhusanläggningar kan hållas öppna på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt för såväl personal som besökare och om kommunen eller annan verksamhetsansvarig bedömt att anläggningen kan hållas öppen. Denna bedömning har varje kommun bäst förutsättning att själv göra utifrån sina egna lokala förutsättningar.