Efter trög start, Paddelsystrarna är på gång
2021-06-24 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSNu är Paddelsystrarna på gång! För att öka mångfalden satsar flera föreningar på att locka tjejer och kvinnor med utländsk bakgrund till kanotidrotten.
Projektet Paddelsystrar som är ett integrationsprojekt inleddes förra året. Från en trög start, fick projektet i år en rivstart med hela sex föreningar. Det är Luleå Kanotförening Isbrytarna, Helsingborgskanotisterna, Katrineholms Kanotklubb, och från Stockholm Farsta Kanotförening, Fridhemskanotisterna och Järfälla Kanot- och Roddklubb.
Syftet med projektet är att nå ut till en målgrupp som sällan syns i kanotföreningarna; tjejer och kvinnor från den ”globala majoriteten”, som Gülbeden Kulbay från Fridhemskanotisterna beskriver målgruppen.
När Tibor Berki från styrelsen i Fridhemskanotisterna hörde talas om projekt Paddelsystrar kom han direkt att tänka på sin klubbkamrat Gülbeden. Gülbeden skulle vara perfekt att driva ett sådant projekt. Så när Gülbeden fick frågan blev det startskottet för något som skulle växa och bli till ett pilotprojekt i samverkan med SISU, Fryshuset och Idrottsförvaltningen. Gülbeden är både projektsamordnare och en av de aktiva ledarna.
Gülbeden har lång erfarenhet av att arbeta med unga, bland annat genom olika konstprojekt och som ledare på kollo. Nu har hon och Tibor planerat en friluftsdag för elever i Bredäng, att finnas på Sätrabadet flera gånger i sommar med prova-på-paddling, paddelkurs för tjejer som vill lära sig mer och även en ledarutbildning om det visar sig att några av tjejerna vill gå vidare och själva kunna leda andra tjejer (och killar).
I Katrineholm är Julia Schütze är stolt över det gäng som i klubben har tagit sig an projektet. I projektgruppen är det flera som själva har kommit till Sverige från andra länder, och de erfarenheterna tar de tillvara. En varm kväll i juni är det dags för första träffen, och det visar sig vara ett glatt gäng ”paddelsyrror” som dyker upp.
I Järfälla har Robert Wahlén och Anna Nordström tillsammans med ledare från fritidsgårdar försökt få ihop en tjejgrupp. Teamet planerade en första träff, men uppslutningen blev inte vad de hade väntat, trots att initiativet uppmärksammades av webbtidningen Nyhetsbyrån Järva! (Läs nyheten här.)
”Möjligt att det gått bättre om vi ledare hade fått komma till Fritis först, gjort något tillsammans med ungdomarna, simhallen nästa, fångat upp de som verkligen verkade intresserade”, funderar Robert. Det blir lärdomar och erfarenheter att ta med sig i fortsättningen. Föreningarna kan utbyta tips och erfarenheter med varandra.
Isbrytarna i Luleå har haft svårt att komma igång på grund av restriktioner för inomhusaktiviteter. Inomhusträningen i bassäng där kanotpoloträningen sker vinter/vårtid har varit inställd på grund av Covid-restriktioner. Men Eva Lindmark är hoppfull. Hon har tidigare arbetat tillsammans med Pernilla Jonsson i andra projekt. Eva har kontakt med några kvinnor som var med i ett tidigare integrationsprojekt. ”De kan vara en bra ingång till ytterligare kontakter”, resonerar Eva.
För Kanotförbundet avslutas projektet 2021, men ute i föreningarna är förhoppningarna att Paddelsystrarna är här för att stanna.