Ledare på högsta nivå
2021-12-20 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SVENSKA KANOTFÖRBUNDET.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSClara Tesch Thunberg, Pelle Nyberg, Håkan Mattsson och Lars Larsson är de första att utbilda sig till ledare på Kanotförbundets högsta nivå inom rekreationspaddlingen. Resan från instruktör till coach startade redan 2019.
I år har Kanotförbundets tvärdisciplinära steg 3-utbildning inom rekreationspaddling genomförts. Steg 3 är den högsta ledarutbildningsnivån inom Kanotförbundet. Steg 3-ledare finns sedan flera år tillbaka inom slätvattenpaddlingen, men i år var första gången den genomfördes inom frilufts- och rekreationspaddlingsdiscipliner.
”Det är ju alltid spännande att se vad som finns bakom nästa hörn. Och den här gången extra spännande eftersom utbildningen inte riktigt fanns. Vi som medverkade var alla med om att utforma den”, säger Clara, som nu är Havskajakledare 3. Det var till och med en av drivkrafterna bakom hennes beslut att hoppa på utbildningen.
Förutom att det var pilotomgång, så var starten 2020 också starkt präglad av pandemirestriktioner och allt vad det innebar. Även under ”vanliga” förutsättningar så är steg 3-utbildningen omfattande och kräver dedikation och målmedvetenhet av deltagarna. Den trevande starten, både på grund av Coronapandemin och att utbildningen hölls för första gången med en viss otydlighet vad gäller målsättningar och genomförande, gjorde det tufft, tycker Clara. ”Och vår geografiska spridning”, lägger hon till.
Ovan: Clara Tesch Thunberg. [Det roligaste med utbildningen var] "att lära nytt, att tvingas se sig själv från sidan och göra gamla saker på nya sätt. Jag har fördjupat mig lite i lärandet och hur olika vi är när det kommer till det och förstått vikten av att vara öppen och flexibel och tänka nytt."
En annan utmaning var tiden. Inte bara att hinna med utbildningen över huvud taget, utan också för att det var, som Håkan uttrycker det, ”knepigt att prioritera bland alla möjligheter som kursen gav”. För Lars var det också en utmaning att frångå den djupt rotade instruktörsrollen och istället börja tänka och agera som en coach.
Jonas Forsmark har i flera år arbetat med att utveckla utbildningsstrukturen inom Kanotförbundet. Numera gör han det på ideell basis. Processen med att ta fram steg 3-utbildningen påbörjades 2019, med stöd av Mike Devlin, tidigare utbildningschef i British Canoeing. Utbildningens inriktning är att utveckla förmågan att individanpassa coachning också till redan mycket kunniga kanotister. Genom att coacha och leda en grupp över längre tid ges utrymme att se till och utveckla hela personen snarare än enskilda tekniker. Själva utbildningen är också i stor utsträckning individanpassad för kursdeltagarna, de utvecklar målsättningar för sin egen utveckling och övar utifrån de målen.
Pelle Nyberg. Numera Forsinstruktör 3.
Innehållet i utbildningen handlar om att fördjupa sina kunskaper inom Ledarskap, Pedagogik, Säkerhet, Miljö och Paddlingsteknik. En skillnad mot steg 2-ledarutbildningarna är att ledarna jobbar med sina deltagare under en längre tidsperiod (på steg 2 är det 3-6 tillfällen med samma personer som ledarna jobbar med).
För deltagarna var det en utmaning att hitta kandidater att arbeta med och att synka deras och den egna tiden för att få till träffarna då de jobbade med sina respektive grupper. Samtidigt var det möjligheten att få jobba med långsiktig utveckling som var givande.
Håkan Mattsson. Havskajakledare 3.
”Min drivkraft var att steg 2-utbildningen gav så mycket mersmak. Jag ville fördjupa mig i det mesta från steg 2 och även skaffa mig verktyg för att på egen hand kunna utveckla mig själv. Sen lockade utmaningen att ta ett helhetsgrepp i coachandet och att jobba med samma grupp under en längre tid”, säger Håkan.
Lars Larsson, numera Forsinstruktör 3, lyfter fram kunskapsutbytet mellan deltagarna: ”Det roligaste med utbildningen var när vi paddlade tillsammans och praktiskt tillämpade vår nyvunna kunskap samtidigt som vi både gav och fick omedelbar återkoppling på vår coachning. Det har också varit väldigt givande att inom denna grupp kunna diskutera och bolla frågor och idéer kring coachning och ledarskap.”
Lars Larsson. Forsinstruktör 3. "Jag tror på ett livslångt lärande och har alltid strävat efter fortsatt utveckling och lärande inom alla områden. Efter att jag hade utbildat mig till forsinstruktör 2 föll det sig därför väldigt naturligt att fortsätta med steg 3." Foto: Marcus Junkka.
Håkan Mattsson, från havskajakdisciplinen, håller med: ”Formatet på utbildningen [var det roligaste]. Att vi som gick den lärde oss så mycket av varandra. Det är väldigt utvecklande att coacha varandra. Duktiga kollegor som har nya infallsvinklar och sätt att göra saker på är mycket inspirerande.”
Slutligen bjuder de nya steg 3-ledarna på några medskick till andra som funderar på att gå utbildningen:
- Se till att du har gott om tid för att till exempel kunna jobba med grupper över tid på vattnet.
- Ta chansen och gå den. Jag hade gärna gått den tidigare.
- Jag kan varmt rekommendera alla som vill utvecklas som instruktörer och coacher att gå kursen. För största behållning gäller det att hitta lämpliga elever du kan öva på att coacha under kursen. Det är viktigt att dessa har ett eget driv att utvecklas för att du som coach ska kunna hjälpa dem och komma till din rätt.
Har du frågor om Steg 3-utbildningen, kontakta Katinka Ingves, katinka.ingves@kanot.com
Bilden längst upp visar, från vänster till höger: Lars Larsson, Carl Crafoord, Håkan Mattsson, Clara Tesch Thunberg, Eric Hedblom och Pelle Nyberg. Carl och Eric var kanotister som ledarna arbetade med under examinationshelgen.